Društvo

Uređenje Trga kod Beogradske kapije do kraja godine

U okviru Evropske nedelje urbane mobilnosti predstavljen je projekat uređenja Trga kod Beogradske kapije koji bi prema najavama trebalo da se završi do decembra. Plato kod Beogradske kapije ubuće će služiti kao prostor za održavanje brojnih kulturnih manifestacija, a ideja je da on podseća na duh starog Niša.

„Projekat predviđa zatvranje dela ulice Đuke Dinić u širini postojećeg parka, a na taj način i pretvaranje iste u pešačku zonu. Time bi se Univerzitetki trg i park ispred Beogradske kapije pretvorili u jedinstvenu celinu“, objašnjava Lidija Stefanović Nikolić, glavni gradski urbanista.

Dodaje da će plato ispred same kapije ubuduće služiti i kao prostor za održavanje kulturnih manifestacija, ali da se isto tako u njenoj neposrednoj okolini nalaze i drugi sadržaji koji mogu biti primamljivi turistima.

„Kolegama koji su radili na projektu prema postojećem stanju nametnuli su se neki pešački pravci. Pre svega  dominatno ka samoj kapiji koja je sada daleko vidljivija nego što je bila.  Zatim prema romskom svetilištu koje je bilo skriveno od očiju javnosti, a vezuje se za legende iz 16. veka, zatim i pravci prema spomenicima u postojećem parku“, kaže Stefanović Nikolić.

Ivan Gruša, v.d. direktor zavoda za urbanizam ističe da su prilikom rada na idejnom rešenju želeli da ovaj prostor odiše duhom prošlih vremena.  „Želimo da stvorimo jedan kutak u gradu koji će da nas podseća na neka prošla vremena“, kazao je Grmuša.

Sagovornik dodaje da je ideja da ulica Đuke Dinić po uređenju trga oko Beogradske kapije bude centralno jezgro sa puno lokala koji će, kako kaže, imati identičan arhitektonski izgled, poput kazandžisjkog sokačeta.

Plato kod Beogradske kapije trebalo bi da se uredi novembra ili decembra ove godine, a u te svrhe Ministarvo kulture izdvojilo je nešto više od 48,6 miliona dinara. Projekat je rađen uz saglasnot Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Autobuska stanica se seli na kod Duvaske industrije

Izmeštanje autobuske stanice o kome se godinama govori, konačno bi moglo i da se dogodi, a direktor Zavoda za urbanizam objašnjava da će se buduća stanica nalaziti kod Duvanske industrije.

„U toku su izmene Generalnog urbanističkog plana i plana Go Crveni Krst po kome bi autobuska stanica konačno trebalo da se premesi na potezu Bulevara Heroja sa Košara, trenutno na parceli Duvanske industrije. U nastavku celokupne te priče je da se na železničku stanicu Crveni krst prebaci glavna železnička stanica, a kako je u neposrednoj blizini i aerodrom sva tri vida prevoza biće na jednom mestu“, objašnjava Grmuša.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Mando Diao
Za 0 minuta

Gloria

Mando Diao
Melissa Eridge
Za 4 minuta

Like Way I Do

Melissa Eridge
Zombies
Za 9 minuta

Summertime

Zombies
Lynyrd Skynyrd
Za 11 minut

You Got That Right

Lynyrd Skynyrd
Free
Za 15 minuta

Wishing Well

Free

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend