Društvo

Uručena nagrada 11. januar, Vojni okrestar „Niš“ novac donirao Centru „Mara“

Najveće gradsko priznanje nagrada "11. januar" uručena je ovogodišnjim dobitnicima: Goranu Šepi, frontmenu grupe „Kerber” , Vatrogasno-spasilačkoj brigadi i Vojnom okrestru "Niš" koji je nagradu preusmerio u humanitarne svrhe, Centru "Mara".

Odluka o ovogodišnjim dobitnicima najvišeg gradskog priznanja doneta je jednoglasno, a nagrade su otišle u ruke pojedincima i kolektivima koji su kroz svoja dela zadužili Grad.

Razorni zemljotres koji je u godini za nama pogodio Tursku, a potom i požar koji su se proširili širom Grčke, niške vatrogasce nisu ostavili ravnodušnim, te su pritekli u pomoć kolegama iz drugih zemalja i pomogli da se spasu životi. Gest niških vatrogasaca nije ostao nezapažen, te su predloženi za najveće gradsko prizanje.

„Ti jednostavni ljudi vatrogasci-spasioci koji su se opredelili da rade takav posao gde spašavajući tuđe živote, vrlo ćesto rizikuju i svoj život su u 2023. godini 1546 puta izlazili na poziv građana i pružali im pomoć. Od toga su 1164 požara ugasili i spasili 77 lica lica.Našli su vremena da izađu i van granica naše teritorije, pa su širom zemlje, pomagali svojim kolegama vatrogascima kojima je bila potrebna pomoć i po prvi put u istoriji Srbije izlazili su i van njenih granica i pomagali kolegama u Turskoj usled razornog zemljotresa i u Grčkoj usled katasrofalnih požara“, kazao je komandant vatrogasno-spasilačke brigade Marko Radovanović.

Među nagrađenim kolektivima je i Vojni okrestar Niš koji je odlučio da novčani deo nagrade preusmeri Centru za pružanje usluga socojalne zaštite „Mara“. „Ova nagrada ne pripada samo generaciji muzičara koji su sada u vojnom orkestru, nego generacijama koje su bile pre nas i koje su ostavile značaj pečat“, kazao je major Dejan Đorđević, načelnik Vojnog orkestra „Niš“ i dodao da su odlučili da nagradu preusmere u humanitrane svrhe.

Nagrada „11. januar“ u kategoriji pojedinaca, dodeljena je Goranu Šepi, frontmenu grupe „Kerber“, koji je istakao na dodeli da ona ne pripada samo njemu već čitavom bendu koji više od četiri decenije obrazuje muzički ukus mnogih generacija.

„Pored mnogih nagrada, priznanje, diploma, sa ovoliko godina prvi put priznanje Grada Niša. Počastvovan sam, ponosan radostan sam. Radostan sam jer to  priznanje smatram priznanjem vrednostima koje možda nisu toliko proširene u ovo naše vreme, priznanje za doslednost bendu koji preko četrdeset godina radi ovo što radi, priznanje sportu kojim se bavim, priznanje čovečnosti. Ujedno je to i obaveza moja da promovišem grad, svoje sugrađane, prijatelje, kumove“, kazao je Gale.

On je  istako da ga je za ovo priznanje predložila pesnička grupa „Svetionik“ na čemu im je posebno zahvalan, a Nišlijama je dan oslobođenja grada čestitao onako kako najbolje ume – pesmom.

Nagrada se sastoji, od povelje, statue “Oslobodiocima Grada Niša” i novčanog iznosa. Fond za nagradu iznosi 500.000 dinara koji će biti podeljen na tri dela.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Taj Mahal
Za 0 minuta

Don't Call Us

Taj Mahal
JJ Cale & Eric Clapton
Za 4 minuta

Don't Cry Sister

JJ Cale & Eric Clapton
Dejan Cukic
Za 7 minuta

Fantastican Dan

Dejan Cukic
Viktorija
Za 11 minut

Arija

Viktorija
Riblja Corba
Za 14 minuta

Gde Si U Ovom Glupom Hotelu

Riblja Corba

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend