Društvo

Usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta pod ingerencijom „Mare“, ako Skupština usvoji predlog

Foto: J.M.
Gradsko veće je usvojilo predlog o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju centra za pružanje usluga socijalne zaštite "Mara", što je jedan od preduslova za uvođenje novih usluga. Ukoliko Skupština Grada usvoji predlog "Mara" bi širokom spektru usluga mogla da doda još dve: uslugu peronalne asistencije i ličnog pratioca, koju je do sada Grad pružao korisnicima posredstvom agencija.

Miljan Ćirković v.d. načelnik Uprave za komunalne delatnosti objašnjava da Grad godinama unazad pruža uslugu personalnih aistenata i ličnih pratilaca, ali je to do sada činio preko agencija koje su izabrane na konkursu, te se dešavalo da realizacija usluge kasni.

„Ako uslugu pruža neko ko nije gradska ustanova onda moramo da sporovodimo nabavku i dolazimo opasnost da ona propadne pa moramo da je ponavljamo, a za to sve vreme dok traje izbor pružaoca usluga sami korisnici čekaju na ulugu. Da ne bi do toga dolazilo i da se usluga pruža tokom cele godine ideja je da „Mara“ to čini“, objašnjava Ćirković.

On ističe da predlog o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju centra za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“, tek prvi korak ka uvođenju dveju novih usluga jer je neophodno promeniti statut ustanove i dobiti neophodnu licencu.

„Ovo je prvi korak o izmeni odluke, kasnije ćemo promeniti statut, a u međuvremenu ćemo pristupiti dobijanju licence, kako bi Mara svojim korisnicama mogla da pruži ove usluge“, kaže Ćirković i objašnjava da se usluga personalnog aistenta podrazumeva pomoć osobama sa invaliditetom u obavljanju društvenih aktivnosti, dok se lični pratilac dodeljuje maloletnom licu.

Podsetimo, roditelji dece sa invaliditetom protestovali su početkom marta ispred Gradske kuće zbog kašnjena realizacije usluge ličnog pratioca.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Gwen Stefani
Za 1 minut

Cool

Gwen Stefani
Britney Spears
Za 4 minuta

(You Drive Me) Crazy

Britney Spears
Bangles
Za 8 minuta

Walk Like An Egyptian

Bangles
Alison Moyet
Za 11 minut

Love Resurrection

Alison Moyet
Berk & the Virtual Band
Za 15 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend