Društvo

Uvenuo cvetni paun u parku “Čair” plaćen više od pola miliona dinara

Foto: J.J.
Građani su putem društvenih mreža ukazali na zapuštenost cvetne skulpture pauna u parku Čair. Sudeći prema slici sa terena, od nekada bogato ukrašene i održavane skulpture ostao je samo dotrajali natpis upozorenja svima onima koji bi se mogli usuditi da joj nanesu štetu, iako je kako se čini nemar već učinio svoje. Zbog čega se skulptura plaćena blizu pola miliona dinara ne održava i ko je odgovoran za nemar, nismo uspeli da saznamo jer do trenutka pisanja ovog teksta iz JKP "Medijana“ nije stigao odgovor.

Nekada raskoršno delo pejzažne arhitekture izgubilo je čar, raznobojno cveće smenio je uvelo, a natpis “Ja volim Niš“ ispisan u istom cvetnom maniru ispred same skulpure  gotovo je neprepoznatljiv.

Nišlije komentarišu da je sramno da skulptura plaćena skoro pola miliona dinara iz gradske kase pre svega par godina, bude zapuštena i neodržavana. “Ova živuljka od upletene, bajate žice, zelene folije i lažnog ali raspalog lišća vredi 600.000 dinara plus mesečno održavanje istog…Tugica d’umre“, glasi jedan od komentara na društvenim mrežama.

“Očerupan ko gradska kasa. Ali moram da priznam da gradska vlast ima vrlo kreativne ideje o bespotrebnom i suludom trošenju našeg novca. Šta li je sledeće u planu?” pita se jedna sugrađanka.

Građani pušu da je sramno što je skulptura u jednom od najposećenijih gradskih parkova zapuštena i da bi je trebalo ukloniti. “Ako neće da ga neguju, bolje neka ga uklone, zaista jadno deluje, na neki način, kao da je bolestan”, “Svaki dan ga gledam i stvarno me sramota što živim ovde”, glase komentari na Fejsbuku.

U  zapuštenost nekada raskošne cvetne skulpture u parku Čair, uverila se i naša novinarka na terenu. Međutim, zbog čega je skulptura pauna zapuštena, ko brine o njoj i da li će biti rekonstruisana zajedno sa parkom nismo saznali jer iz JKP “Mediana“ nisu odgovarali na naše mejlove i poruke, koje smo im uredno dostavili pre nekoliko dana.

Podsetimo, cvetni paun je u parku “Čair” postvaljen jula 2019. godine. Prema tenderskoj dokumentaciji koštao  je 580.000 dinara bez PDV-a, a JKP “Mediana” ga je nabavila od Ateljea za izradu topijarnih figura “Kucljak”.

Kako su prilikom otkrivanja pauna kazali cvetni rasad će se menjati u skladu sa godišnjim dobima, biljke će se održavati sistemom kap po kap, a skulptura će biti pod video nadzorom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 11 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 8 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 4 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za -0 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend