Društvo

Uvrđeni prioriteti u odbrani od poplava

Utvrđeni su prioriteti u odbrani od poplava i izlivanja Nišave, Južne Morave, Kutinske reke i Suvodolskog potoka na sastanku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovki i direktora JVP ,,Srbijavode", Dragana Puzovića. Puzović je najavio čišćenje i produbljivanje korita reke Nišave. Sastanku su prisutvovali predsednici niških oština i meštani ugroženih područja, navodi se na sajtu Grada.

Puzović je rekao da će JVP „Srbijavode“ intervenisati na najkritičnijim mestima, očistiti i produbiti korito Nišave i ispraviti krivine. Prema njegovim rečima to je kratkoročna mera u odbrani od poplava. Istakao je da će od Vlade Srbije zatraženo da odobri 500 miliona dinara za radove na regulisanju vodotokova.  Radovi će, prema njegovim rečima, biti izvedeni na najkritičnijim mestima u Nišavskom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu.

Dugoročno rešenje je izgradnja objekata za odbranu, a uslov da bi ti radovi otpočeli jeste regulisanje imovinskopravnih odnosa”, kazao je Puzović. Naveo je primer uređenje Kutinske reke gde projekat postoji . Urađenen je nasip u dužini od 350 metara, ali da su  radovi  obustavljeni zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa. Istakao je da će JVP „Srbijavode“ intervenisati na kritičnim mestima mašinama u koritu Kutinske reke čim vodostaj to dozvoli.

Podsetimo pre oko mesec dana u Nišu je proglašena vanredna situcija odbrana od poplava. Bilo je kritično na lokacijama  uz Južnu Moravu: u Mezgraji, Donjoj Toponici, Trupalu, Popovacu.  U Mezgraji je poplavljeno jedno poljoprivredno domaćinstvo. Dok je  most od Trupala ka Lalincu bio zatvoren.  Kritična sitaucija bila je i kod brane u Sićevačkoj klisuri.

Sotirovski je najavila saradnju grada i JVP „Srbijavode“ na uklanjanju deponije na levoj obali Nišave u blizini „Vulkana“. Prema rečima Ljubiše  Jankovića, direktora sektora higije u JKP ,,Mediana” nakon povlačenja vode, primetno je uvećanje smeća, ali i drugih vrsta otpada na zelenim površinama i kolovozima.  On je kazao da je voda samo donela otpad, ali da je za njega kriv ljudski nemar.  Novinarka City Smart radija, zabeležila je sličan prizor.

Janković  je naglasio da je jedan od vodećih problema na teritoriji grada upravo pojava divljih deponija. Istakao je da radnici intezivno rade na njihovom uklanjanju, ali one ponovo nastaju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 37 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 34 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 30 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 26 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend