Društvo Umetnost

Vandali oštetili umetničku instalaciju na Trgu, info tablu popeli na spomenik

Oštećena je umetnička instalacija studenata Fakulteta umetnosti, koja je postavljena povodom obeležavanja dana Evrope na Trg kralja Milana. Štampa unutar kocki je pocepana na pojedinim mestima, staza koja je vodila do njih je oštećena, a info tabla sa osnovnim informacijama o delu, našla se na samom spomeniku. Prema rečima autorki pričinjena je velika šteta, a samo štampa je koštala 1.200 eura.
Info tabla se našla na spomeniku Foto: Jovana Đorđević

„Štampa je pocepana na više mesta, kao da ju je neko skalpelom zasekao, vide se oštri rezovi. Staza koja vodi do njih je oštećena i gotovo da od nje ništa nije ostalo. Na jednoj od kocki je iscrtan grafit markerom, dok je info tabla pomerena, nju je neko popeo na spomenik”, opisala je trenutno stanje umetničke instalacije Jovana Đorđević, jedna od autorki. Dodaje da se  jasno vidi da je u pitanju ljudski faktor, a ne vremenski uslovi.  “Instalacija je jako dobro podnosila i sunce i kišu, ovo nije delovanje prirode, nego čoveka”, ističe sagovornica.

Prema njenim rečima ovo se ne dešava prvi put. „Na dan Evrope, kada je i trebalo da bude predstavljena naša instalacija zatekle smo prizor koji nas je rastužio. Kocke koje smo pažljivo postavile samo veče pre toga, uz molbu građanima da ih ne diraju, zatekle smo izmeštene. Dve kocke su, umesto ispred spomenika, bile odgurnute skroz do ulaza u podzemni prolaz. Staza koja vodi do kocki je bila isflekana nečim i pocepana na jednom mestu” ističe umetnica.

Dodaje da samo jedna od ovih kocki teži oko 100 kilograma i da to ne može biti delo jedne osobe. Umetnice su pola sata pre manifestacije vratile kocke na mesto, očistile i zalepile stazu.  Đorđevićeva ističe da je o dešavanjima obaveštena komunalna milicija i da su obećali da će obilaziti instalaciju dva puta dnevno, međutim i pored njihovog nadzora vandali su nastavili u istom maniru.

Ističe da je načinjena ogromna šteta jer pored truda koje su uložile u ovaj projekat, uloženo je i puno novca. “Samo nas je štampa koštala 1.200 eura, što nije mala cifra posebno u današnje vreme”, napominje.

“Ono što me je razočaravalo iz dana u dan, je slika koju sam zaticala. Naše umetničko delo često je služilo kao prolaz za bicikle, trotinete, sklonište od kiše ili kao trambolina za decu koja su po njima skalala, bez da su im roditelji kazali da to ne čine, a jasno smo naznačile da ne ulaze unutra jer kocke mogu da se oštete”, ističe sagovornica.

Dodaje da pored pojedinih sugrađana koji nisu imali sluha za lepotu, nije imao ni Grad, te će kokce u ponedeljak biti uklonjene sa Trga. “Grad nema mesta da negde skladišti ili premesti našu umetničku instalaciju, te će ona morati da bude uklonjena. Dogovorile smo se da svaka od nas podeli kocke i da materijal iskoristi u svrhu nekog novog umetničkog dela.

Podsetimo instalacija je delo četiri studentkinje Fakulteta umetnosti: Mine Živić, Aleksandre Stanković, Kristine Đurđević i Jovane Đorđević koje su je osmislile za konkurs “Evropa je ovde”, pod mentorstvom prof. Sanje Dević, i asistentkinje Jefimije Kocić. Njihova instalacija našla se među tri najbolje ideje u Srbiji. Umetnička ideja je realizovana i postavljena je na centralni gradski trg povodom obeležavanja dana Evrope.

Jelena Jocić

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Queen
Za 3 minuta

Don't Stop Me Now

Queen
Whitesnake
Za 6 minuta

Always the Same From

Whitesnake
Ana Popovic
Za 11 minut

Can't You See What You're Doing to Me

Ana Popovic
Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 14 minuta

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa
Connie Evingson
Za 19 minuta

Nature Boy

Connie Evingson

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend