Društvo

Vesić najavio potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd – Niš

Foto: Pixabay
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je prilikom posete preduzeću „Infrastutuktura železnice Srbije“ u Nišu najavio potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd – Niš, kao i početak radova na rekonstrukciji pruge Niš – Dimitrovgrad. Izgradnja ove brze pruge je deo višegodišnjih obećanja, početak radova je prvobitno bio planiran za prošlu godinu, ali prema poslednjim najavama još je nepoznato kada će radovi krenuti.

Ministar Vesić je naveo da su za izgradnju i rekonstrukciju železnica ove godine izdvojena daleko veća sredstva nego prethodnih. „Živimo u vreme kada kada Srbija veoma mnogo ulaže u železnice. Železničke investicije su evropski trend. Vraća se vreme železnice i to je dobro za ljude koji u njoj rade“ , kazao je Vesić. Brza pruga Beograd – Niš se najavljuje već neko vreme, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom prošlogodišnje posete Nišu između ostalog najavio izgradnju u junu te godine.

On je takođe najavio da bi u maju trebali da počnu radovi na rekonstrukciji pruge Niš – Dimitrovgrad. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je izjavila da je tender za elektirfikaciju ove pruge završen i da su potpisani prvi ugovori sa izvođačima. Elektrifikacija i modernizacija ove pruge je takođe uslov za izgradnju obilaznice oko Niša i izmeštanja pruge iz grada. Vesić je već kritikovao ovu deonicu kada je voz koji je prevozio amonijak iskliznuo sa pruge u blizini Pirota. Pre posete Nišu, Vesić je bio upravo u Pirotu gde je posetio mesto nesreće i tom prilikom se uverio da je pruga sanirana.

Ministar je takođe rekao da se nada dogovoru sa Evropskom Unijom oko finansiranja izgradnje pruge Niš – Preševo. Najavio je obnovu pruge Stalać – Kraljevo – Rudnica i dela barske pruge Valjevo – Vrbnica.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Zoster
Za 1 minut

Covjek Zvani Cinjenica

Zoster
Hot Chip
Za 4 minuta

Down

Hot Chip
Raye
Za 8 minuta

Natalie Don't

Raye
Justin Timberlake
Za 11 minut

Rock Your Body

Justin Timberlake
En Vogue
Za 15 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend