Društvo

Video-konferencijsko svedočenje štiti žrtve krivičnih dela

Povodom Evropskog dana žrtava krivičnih dela koji se obeležava 22. februara, viši sudovi dobili su donaciju. Prvih pet viših sudova u Srbiji dobilo je video-konferencijsku opremu i posebno opremljene prostorije u kojima će biti omogućeno svedočenje žrtava i svedoka krivičnih dela, i to putem audio-video linka. Opremu je dobio i Viši sud u Nišu.

Ova donacija pomoći će da se izbegne sekundarna viktimizacija žrtava. Takođe, omogućava da žrtva ne mora da se sretne sa optuženim pre, tokom i posle glavnog pretresa. Ujedno, ovo doprinosi i davanju kvalitetnijih iskaza pred sudom, kaže Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu.

“Žrtva će biti fizički odvojena od ostalih učesnika krivičnog postupka. Biće u posebnoj prostoriji i osećaće se bezbedno. Često se dešava da od iskaza žrtve ili svedoka zapravo zavisi i sam ishod krivičnog postupka, a neretko i sudskih odluka. U tom smislu mislim da treba da se stvori atmosfera u kojoj će svedoci i žrtve moći da se osećaju slobodno”, rekao je on. Dodaje da će oni na taj način moći da daju izjavu bez traumatizovanja pogotovo kad je reč o najtežim krivičnim delima.

Ono što je prednost jeste to da se tako dat iskaz snima. Tako žrtva ne mora više puta tokom postupka da ponavlja svoj iskaz, što je to do sada bio čest slučaj. Takav proces je mnogo bezbolniji, a ubrzava se i proces oporavka žrtve. Značajno je i to što na ovaj način neposrednu komunikaciju sa žrtvom ili svedokom vodi isključivo sudija.

“Pitanja, naravno, mogu postavljati svi oni koji su procesno u toj mogućnosti, ali će sudija prilagoditi pitanja, isključiti sve one faktore koji destabilišu oštećenog, koji su pežorativni ili na bilo koji način žrtvu mogu učiniti emocionalno nestabilnom i nesposobnom da da pravi odgovor”, objašnjava sudski savetnik Ljubinka Marković.

Donacija predstavlja i doprinos efikasnijem radu pravosudnog sistema, jer otvara mogućnost umrežavanja više različitih sudova. Na ovaj način ne postoji potreba da svedok koji živi u drugom gradu putuje da bi svedočio. Ovo se odnosi i na regionalna suđenja, pa i na postupke pred inostranim organima. Sve to ubrzava postupke i smanjuje troškove, a u situaciji pandemije umanjuje i epidemiološke rizike.

Vrednost videokonferencijske opreme je 150.000 evra. Ona je obezbeđena u okviru projekta “Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Republici Srbiji”. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde. Evropski dan žrtava kriminala obeležava se širom Evrope od 1991. godine. Cilj mu je da se posledice koje žrtve kriminaliteta trpe, učine vidljivim široj javnosti i da se društvo podstakne da efikasnije i potpunije zaštiti prava žrtava. Procene su da u Evopi na godišnjem nivou oko 75 miliona ljudi postanu žrtve kriminala.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za -0 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 57 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 53 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 49 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend