Društvo

Vijena Karamota u osmoj deceniji krenula stopama Marka Pola, od Italije do Kine

Sedamdetdvogodišnja Vijena Karamota iz Italije krenula je stazama Marka Pola na put dug 22.000 kilometara. Putešestvije je započela pre par meseci i do sada je obišla tek nekoliko zemalja, a želja je joj da pešaka stigne do Pekinga i tako rekonstruiše rutu čuvenog Puta svile. Na krajnju destinaciju trebalo bi da stigne 2025. godine i svetu pošalje poruku da je sve moguće samo ako se usudite da napravite prvi korak.

Vijena se kako kaže na ovaj poduhvat odlučila jer je želela da pošalje snažnu poruku namenjenu pre svega ženama njenih godina, ali i celom svetu da ništa nije nemoguće ako se usudite.  “Najvažnija poruka mog putovanje upućena je pre svege ženama mojih godina da ukoliko se zaista odlučite možete da ostvarite sve svoje snove i sve svoje želje” , kaže sagovornica.

Sa pomalo pohabanom kartom u džepu, rancem na leđima i velikim snovima krenula je na put kojim je davno pre nje pošao čuveni venecijanski trgovac i istraživač Marko Polo. Za razliku od svog sunarodnika, Vijena na ovaj put ide pešaka, jer kako kaže želi da upozna i doživi zemlje kroz koje prolazi.

“Smatram da su Italijani pomalo zaboravili Marka Pola, zato sam ja odlučila da uzimajući u obzir kompletnu svetsku situaciju krenem njegovim stopama i podsetim ne samo Italijane nego i ostatak sveta na međunarodnu saradnju”, kaže Vijena.

Kuriozitet je da su Rimljani sve naše gradove osnovali na 30 kilometara udaljenosti jer je to bila udaljenost koju je rimski vojnik pod punom opremom mogao da pređe u toku jednog dana, te je vođena ovim primerim i sedamdesetdvogodišnjakija rešila da učini isto.

“Na početku sam prelazila više od 30 kilometara na dan, ali kako je dnevna temperatura porasla, prelazim nešto manje od 20 do 25 kilometara dnevno”, kaže Vijena.

U Niš je stigla prethodne večeri te još uvek nije imala vremena da se upozna sa njegovom kulturom i sitorijom, ali kako kaže ono što je na nju ostaviilo utisak jeste spomenik posvećen osnivaču grada, rimskom caru koji je i za njenu zemlju i istoriju podjednako važan.

Putovanje je započela iz Venecije, a potom obišla Sloveniju, Hrvastku i stigla u Srbiju koja je kako kaže na nju ostavila snažan utisak. “Uživala sam u vašoj igri i pesmi, hrana je jako ukusna, a ljudi srdačni. Punog srca krećem dalje na put”, kaže Italijanka i dodaje da će dalje krenuti ka Bugarskoj.

Put će je dalje odvesti do Turske, Gruzije, Azerbejdžana, Irana, Turmenistana, Tadžikistana, Kirgistana do Mongolije i Kine, gde se očekuje da stigne 2025. godine.

Najduže putovanje ove akivne sedamsedestvogodišnjakinje inače planinarke, pripadnice Gorske službe spasavanja i šampionke u vožnji kajakom trajalo je pet meseci, te je uzbuđena zbog ovog hrabrog poduhvata, ali ne i uplašena jer zna da je porodica podržava u tome da sledi svoj san.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 2 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 55 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend