Društvo Otvoreni radio za otvoreno društvo

Viteštvo kao način života ponovo pod zidinama Tvrđave

Ako ste poštovalac istorije, ljubitelj avanture u stalnoj potrazi za novim iskustvima, strastveni čitalac viteških romana, ili ste samo znatiželjni, posetite Tvrđavu ovog vikenda i upoznajte njene zaštitnike na viteškom festivalu. U studiju City Smart radija ugostili smo jednog od zaštitnika Tvrđave, Dušana Hadžića sa kojim smo razgovarali o predstojećem festivalu.

Ova godina je specifična po tome što vitezovi proslavljaju mini jubilej, pet godina postojanja festivala. “Posle pauze od skoro godinu dana – vraćamo se u Tvrđavu!”, kaže Dušan Hadžić iz “Zmajeve Grive”.  Posetioci festivala će imati priliku da prošetaju srednjovekovnim selom, upoznaju način života vitezova, oprobaju se u viteškim borbama, streličarstvu ili jahanju i dožive srednji vek na potpuno drugačiji način.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za subotu od 17h, nakon čega slede viteške borbe od 18h, a potom i takmičenje u ispijanju piva od 21h. U nedelju će biti organizovan turnir u sreličarstvu sa početkom u 12h. Posetioci festivala će imati priliku da se druže sa vitezovima od 10h do 20h oba dana vikenda.

Dušan otkriva da ljubav prema srednjem veku i viteškom životu galji od malena. “Davno sam posetio jedan viteški festival u Nemačkoj. Jako mi se dopalo i poželeo sam da tako nešto postoji i kod nas. Idealno mesto za takav festival bila bi naša Tvrđava, pomislio sam tada, ne sluteći da ću godinama kasnije svoju ideju sprovesti u delo”, seća se sagovornik.

Niški vitezovi žive autentičnim životom, te opremu sami prave. Sagovornik ističe da se i sam neretko lati alata pa napravi nož, sekiru, kriglu ili kožnu torbicu, onako za svoju dušu.

Otkrio nam je da se savremeni vitezovi u nekim sferama razlikuju od svojih srednjovekovnih kolega, ali dele iste vrednosti: hrabrost, borbenost, srčanost i odanost.  Iako ih nazivaju vitezovima, Dušan kaže da sebe doživljavaju kao borce koji oblače viteške oklope. “Ovo je ozbiljan sport i zahteva posvećenost. Važna je fizička, ali i mentalna spremnost, jer su oklopi koje nosimo dosta teški što nam otežava kretanje”.

Gost ističe da se u viteškim borbama neretko takmiče i žene – te da suprotno ubeđenjima ovaj sport nije rezervisan samo za jači pol. “Svi oni koji žele da se oprobaju u borbi i nauče veštinu mačevanja, mogu da dođu za vikend u Tvrđavu i uz naše trenere nauče neke viteške tajne”.

Dušan ističe da imaju puno ideja, a jedna od njih je da produže vreme trajanja festivala na dve nedelje i da se posetioci na autentičan način upoznaju sa različitim istorijskim razdobljima.

Viteški festival “Zaštitnici Tvrđave”, jedan je od nautentičnijih tematskih festivala u Srbiji. Ogranizuje ga viteška družina “Zmajeva Griva” peti put zaredom. Iak ima međunarodni karater na ovogodišnjem festivalu će učešće uzeti blizu pedeset viteških družina iz cele Srbije, zbog trenutne epidemiološke situacije.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Santana (Ft. Tina Turner)
Za 1 minut

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)
Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Za 6 minuta

Money Money

Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Zella Day
Za 9 minuta

Girls

Zella Day
Kylie Minogue And Years & Years
Za 12 minuta

A Second to Midnight

Kylie Minogue And Years & Years
Aura Dione
Za 16 minuta

Friends

Aura Dione

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend