Društvo

Vlada izdvaja 250 miliona dinara za obnovu poplavljenih objekata

Foto: ilustracija
Vlada Republike Srbije donela je odluku da pomogne građanima koji su u poplavama januara meseca 2021. pretrpeli štetu. U te shrhe opredeljeno je 250 miliona dinara bespovrtane pomoći, koji će biti usmerena ka odnovi oštećenih porodičnih i stambenih objekata.

Vlada Republike Srbije  donela je odluku da se u okviru Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled poplava u januaru 2021. godine opredele bespovratna novčana sredstava u iznosu od 250 miliona dinara, piše na sajtu Vlade.

Lokalne samouprave procenile su da je oštećeno oko 1.400 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, koji su razvrstani u pet kategorija. Sredinom januara  usled obilnih kišnih padavina , izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju proglašena je vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava.  Vandredna situacija proglašena je na teritoriji gradova Niš i Leksovac, opštinama Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Medveđa, Vladičin i Gadžin Han, Kuršumlija i deo opštine Prijepolje.

U januaru je Nišu bilo kritično na lokacijama  uz Južnu Moravu: u Mezgraji, Donjoj Toponici, Trupalu, Popovacu.  U Mezgraji je poplavljeno jedno poljoprivredno domaćinstvo. Dok je  most od Trupala ka Lalincu bio zatvoren.  Kritična sitaucija bila je i kod brane u Sićevačkoj klisuri.

Podsetimo pre oko mesec dana utvrđeni su prioriteti u odbrani od poplava i izlivanja Nišave, Južne Morave, Kutinske reke i Suvodolskog potoka na sastanku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovki i direktora JVP ,,Srbijavode”, Dragana Puzovića.

Puzović je tom prilikom kazao da će JVP „Srbijavode“ intervenisati na najkritičnijim mestima, očistiti i produbiti korito Nišave i ispraviti krivine. Prema njegovim rečima to je kratkoročna mera u odbrani od poplava. Istakao je da će od Vlade Srbije zatraženo da odobri 500 miliona dinara za radove na regulisanju vodotokova.  Radovi će, prema njegovim rečima, biti izvedeni na najkritičnijim mestima u Nišavskom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu.

Ovih dana započelo je pročišnjavanje korita Kutinske reke, piše sa gradskom sajtu. Pročišćavanje sadašnjeg korita reke i obala je samo privremeno rešenje, a trajno rešenje biće izmeštanje korita Kutinske reke i njegova puna regulacija. Prema Puzovićevim rečima prvobitni plan za pročišćavanje korita u dužini od 150 metara je izmenjen. Te, će u narednih mesec dana biti očišćeno 700 metara.

Sotirovski je kazala da je potrebno regulisati imovinske odnose  sa vlasnicima privatnog zemljišta i sprovesti eksproprijaciju uz pravičnu naknadu što će biti deo plana za 2022. godinu u saradnji sa gradskom opštinom Niška Banja. Dok se to ne reši neće biti moguće izmeštanje rečnog korita.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 13 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 10 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 6 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 2 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend