Društvo IT

Vlada predložila novo rešenje frilenserima, iz Udruženja radnika na internetu kažu da je isto kao prethodno

Prema računici države 80 odsto frilensera će biti oslobođeno plaćanja poreza, a to je za predstavnike frilensera netačno. Kako prenose predstavnici Udruženja radnika na internetu, suština je da se od mesečnog prihoda frilensera oduzima 18.300 dinara što predstavlja neoporezivi deo i takozvane normirane troškove od 43 odsto (poresko oslobođenje). Na ostatak se plaćaju porezi i doprinosi. Za predstavnike udruženja, Mirana Pogačara i pravnice Katarine Pavlović to je još gore nego prethodno rešenje jer za frilensere koji imaju mesečni prihod od 200 evra, znači da neće imati šta da se oporezuje, kada je reč o starim dugovima.

Čini se da se prihvatljivo rešenje za obe strane, Vladu Republike Srbije i frilensere, ne nazire u bliskoj budućnosti. Novi sastanak biće održan danas u 14 časova, a iz Udruženja radnika na internetu pozivaju sve da se okupe i podrže predstavnike Udruženja. Nastavljaju se pregovori prekinuti februara, pa će se ponovo razgovarati o novom načinu oporezivanja frilensera, kako ovo Udruženje nije prihvatilo ponuđeno rešenje države.

“U dva navrata smo razgovarali sa Poreskom upravom, kada je predloženo od strane Vlade da će se kamata otpisati i da će se normirani troškovi povećati sa 20 na 43 odsto za sve i da će dati neoporezivi deo od 18. 300 dinara. To je bilo za prethodnu obavezu unazad”, izjavio je Miran Pogačar i dodao da iz Vlade nisu bili eksplicitno jasni.

On navodi da je ustupak Vlade bio 10 posto od onoga što bi inače tražili, a da je dug, kako kaže,  razvučen na deset godina.

Takođe, ističe da sve što se do sada i postiglo je samo zbog vršenja pritiska, a ne zato što je neko hteo da im izađe u susret.

Predlog je da od oktobra meseca, gde nije navedena ta;na godina, od mesečnog prihoda oduzima neoporezivi minimum od 18.300 dinara. Na ostatak ide porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO po stopi od 25,5 odsto i doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3 odsto, objašnjavaju.

Prema ovoj računici, koje je udruženje objavilo, ukupno poresko opterećenje za frilensera koji zarađuje 200 evra (23.500 dinara) mesečno, je 2.902 dinara, što predstavlja 12,3 odsto njegovog prihoda, a tu se ne uključuju troškovi za stari dug.

Predlog rešenja za frilensere sa malom korekcijom Udruženja

“Na primeru frilensera koji zarađuje 500 evra (58.750 dinara), ukupno poresko operećenje je 27. 088 dinara što znači da je opterećena sa 46, 1 procentom. Njemu ostaje samo 31. 000 dinara. Ja ću  podsetiti da je to i dalje ispod minimalne zarade, ali to očigledno nije problem za ljude u Vladi”, kaže Katarina Pavlović.

Dodaje da će frilenser koji zarađuje 1.000 evra državi mesečno plaćati tekuće obaveze od 55.354 dinara, ratu za stari dug 14.477 (ukupno 69.830), dok mu za život ostaje mesečno 47.670.

“Bukvalno su nam dali isti predlog kao u februaru, s tim što je u budućnosti još gori za frilensere, jer neće biti normiranih troškova, pa je situacija 10 puta gora“, izjavio je Pogačar.

Najavio je da će otići na pregovore sa Vladom Srbije, podsećajući da ne odustaju od svog predloga da namirivanje obaveza frilensera kreće od 14. oktobra prošle, 2020. godine.

“Plaćao bi se samo porez, bez doprinosa pošto obaveze nisu usklađene sa pravima”, rekao je.

Podsetimo, pre više od šest meseci, Poreska uprava Rebuplike Srbije pozvala je sva fizička lica da podnesu poreske prijave, odnosno da obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Da se porez mora plaćati – saglasni su i frilenseri, ali ono što je predstavilo problem je što, kako ističu, nije bilo načina da se porez obračuna, a onda im je posle pet godina stigao odgovor da plate porez za prethodnih pet godina.

Država je frilenserima ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom deset godina, što nije bilo prihvatljivo za mnoge frilensere. Do sada su se frilenseri i oni koji ih podržavaju u više navrata organizovali kroz proteste. Predstavnici Udruženja počeli su da organizuju i sastanke po gradovima širom Srbije.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Portugal. the Man
Za 2 minuta

Live in the Moment

Portugal. the Man
Selah Sue
Za 5 minuta

Please (Ft.Cee-Lo Green)

Selah Sue
Simply Red
Za 9 minuta

If You Don't Know Me By Now

Simply Red
Amber Van Day, Ilira
Za 13 minuta

See You in Tears

Amber Van Day, Ilira
Jehro
Za 16 minuta

Continuando

Jehro

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend