Društvo

Vojska promovisala dobrovoljno služenje vojnog roka

Centar ministarstva odbrane Niš organizovao je promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka. Štand je postavljen ispred Gradske kuće, gde su o uslovima i prednostima služenja vojnog roka mogli da se informišu svi zainteresovani.

Prema rečima potpukovnika Zorana Gajića, načelnika Centra ministarstva odbrane Niš, cilj promocije je da mladima približe prednosti služenja dobrovoljnog vojnog roka i predstave novine koje su uvedene od ove godine.

Gajić objašnjava da među mladima ima interesovanja, te su zbog toga odlučili da od 1. decembra na služenje dobrovoljnog vojnog roka prime 35.000 kandidata na mesečnom nivou što je za deset hiljada više nego ranije.

Za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu da se prijave kandidati starosti od 19 do 30 godina. Uslov je da je zainteresovani kandidat za služenje dobrovoljnog vojnog roka državljanin Republike Srbije, da nije osuđivan, prekršajno gonjen i da je prema proceni lekara i psihologa sposoban za služenje vojske, što će pokazati lekarski pregled.

Još jedna od prednosti je i ta što kandidati koji prođu lekarski pregled neće morati da ga ponavljaju prilikom prijema u profesionalnu vojnu službu.

Zainterovane Nišlije mogu da se prijave preko e-portala Vlade Republike Srbije, putem pošte ili ličnim dolaskom u centar Ministrastva Niš (kasarna “Tvrđava”, Beogradska BB). Oni koji žele da se prijave lično zahtev mogu podneti u prostorijama kasarne svakog dana u periodu od 8 do 14h.

Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci s tim što regruti prva tri meseca provode u jednom od centara u Valjevu, Somboru ili Leskovcu, a druga tri meseca u centrima za specijalističku obuku Republike Srbije.

Podsetimo 15. decembra 2010. godine Narodna skupština donela je odluku o ukidanju obaveze služenja vojnog roka, ali je zadržala obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka, ali bi se to moglo promeniti od naredne godine.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je prilikom posete Nišu izjavio da se uveliko radi na uvođenju redovnog služenja vojnog roka, jer je to, prema njegovim rečima, realna potreba Vojske. Prema najavama to bi moglo da se dogodi na leto 2022. godine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 37 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend