Društvo

Zakupci sa Kvantaša privremeno odložili štrajk, najavljene i kontrole vanpijačne prodaje

Foto: D. Marković
Dva dana uoči najavljenog štrajka prodavaca sa Kvantaške pijace i gotovo dve nedelje tišine sa druge strane, nadležni su odlučili da ih pozovu na razgovor i saslušaju njihove probleme. Gradonačelnica Dragana Sotirovski nije propustila da naglasi da štrajka neće biti, iako su se neki, koje po tradiciji ne imenuje, ali zna njihove namere, kako kaže, nadali da će ipak biti. Sa druge strane prodavci ističu da je štrajk samo privremeno obustavljen, jer iako je na sastanku obećano da će njihovi problemi biti sagledani, tvrde da noćas nije bilo kontrole vanpijačne prodaje na Cvetnoj pijaci i da se situacija od jutros nije promenila. Nadležnima daju rok od desetak dana da ispoštuju dogovor u suprotnom će biti prinuđeni da ponovo blokiraju put ka Niškoj Banji kako su to letos učinili.

Na sastanku između zakupaca sa Kvantaša i čelnika gradske vlasti bilo je reči o mogučim rešenjima, jer kako kažu nadležni zaključak sastanka je da štrajkom niko ništa ne dobija. „Najpre da razočaram sve one koji su mislili da će štrajka biti, neće ga biti. Mi smo razgovarali i vrlo smo jasno dogovorili da štrajkom ne dobija niko već samo razgovorom i zajedničkim rešenjem. Oni su predložili određena rešenja i mi smo ta rešenja prihvatili. Utisak je moj da ni oni ne znaju šta jeste pravo rešenje“, kazala je Sotirovski novinarima odgovarajući na pitanja u vezi zahteva prodavaca sa Kvantaša.

Gradonačelnica je potom objasnila da Niš trenutno nema dovoljno komunalnih milicajaca koji bi mogli svake noći da kontrolišu vanpijačnu prodaju. „Mi u ovom trenutku nemamo toliko komunalnih milicionera koi bi četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom dežurali od 3 do 7 i 7:30 časova jer jednostavno to nije moguće, veliki je grad, mali je broj izvršilaca. Komunalni policajci se takođe bave i bukom u gradu, Okom sokolovim i mnogim drugim stvarima, te tako nije moguće dežuranje na tom prostoru svake noći, naročito tokom vikenda“, objašnjava Sotirovski.

Dodaje da će ipak biti prinuđeni da ponovo izađu na teren zajedno sa ljudima iz Tržnice, komunalnom milicijom a i komunalnom inspekcijom Opštine Crveni Krst izaći, ali da će problem na duže staze biti rešen kada se Kvantaška pijaca preseli na novu lokaciju iza KP doma. „Vidim da će to po njihovom mišljenju rešiti veliki problem i na taj način ćemo im izaći u susret. Dakle, uz dodatne naplate, uz dodatne kazne, uz dodatne potvrde koji će ti ljudi morati da dostave da imaju zakupljene tezge na Velikoj pijaci, oni će biti u neku ruku sankcionisani i istovremeno onemogućavani da prodaju na crno tu robu koju donose svakog jutra“, zaključuje Sotirovski.

Sa druge strane prodavci sa Kvantaške pijace kažu da se od jučerašnjeg sastanka ništa nije promenilo. „Ništa konkretno. Komunlna milicija jutros nije bila na Velikoj pijaci, niti su prodavci koliko vidim jutros ovde došli. Danas nema pomaka, videćemo šta će biti sutra. Ako se ništa ne promeni, opet ćemo da prijavimo štrajk. Gradonačelnica nam je kazala da nema dovoljno komunalnih milicajaca, ali ja mislim da ako hoće za sve noći mogu da reše problem“, kaže Marija Jovanović, jedna od zakupaca.

Podsetimo, problem nelojalne konkurencije i vanpijačne prodaje na Cvetnoj pijaci suzbijen je nakon što su se serijom protesta juna meseca prošle godine, prodavci sa Kvantaške pijace izborili za svoje zahteve. Vanpijačnu prodaju kontrolisala je komunalna milicija i inspekcija, a prvoj večeri kontrole prisustvovala je i sama gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Greta Van Fleet
Za 0 minuta

Heat Above

Greta Van Fleet
Pete Townsend
Za 5 minuta

Face to Face

Pete Townsend
Leah Andreone
Za 9 minuta

I Feel the Earth Move

Leah Andreone
Red Hot Chili Peppers
Za 12 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Human League
Za 16 minuta

Human

Human League

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend