Društvo

Zamenik premijera Bugarske čestitao 8. mart kartom Velike Bugarske na kojoj su Niš i Vranje

Foto: preuzeto sa Fejsbuk profila Krasimira Karakačanova
Zamenik premijera i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov čestitao je 8. mart ženama čestitkom na kojoj je prikazana mapa Velike Bugarske, a obuhvata i Niš i Vranje.

Na čestitki se vidi mapa sa grbom partije VMRO-BND i siluetom žene sa bebom u naručju uz poruku na karti “tradicija, porodica i vrednosti”. Ova čestitka  obuhvata današnju Bugarsku zajedno sa delovima Grčke, teritoriju cele Severne Makedonije, ali i delove Srbije, pa tako Bugarskoj pripadaju i oblasti Niša i Vranja.

Objava  je izazvala brojne negativne komentare, pa se neki pitaju da li je ministar odbrane i zamenik premijera Bugarske sanjar ili političar.  Čestitka se nije svidela onima čije su se zemlje našle na karti.

Kako drugi mediji podsećaju, Karakčanov je već imao nekoliko “nacionalističkih” ispada.  Tako je krajem 2020. godine optužio makedonske vlasti da šire mržnju prema Bugarima, rekavši da će na kraju rasprave o nacionalnom identitetu ispasti da je “i Isus Hrist bio Makedonac”.

,, Od vremena Jugoslavije stanovništvo uče da mrze… Albance, Grke i Bugare. Ljubav gaje samo prema Srbiji i Srbima. Za njih smo Tatari, fašisti i okupatori”, rekao je tada Karakačanov. Bugarski zvaničnik je rekao da, sudeći prema raspravi koja traje mesecima, makedonska nacija postoji još od vremena apostola Pavla, kao i da je “Isus Hrist bio Makedonac, preneli su drugi mediji.

Takođe je Srbe nazvao „okupatorima“ Makedonije i pobunio se zbog navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja u Severnoj Makedoniji, a imao je i burnu reakciju na reči Dušana Prorokovića, koji je o bugarskom ministru i njegovim stavovima govorio u Sputnjikovoj emisiji „Prorok“, navodi Sputnik.

Stranka na čijem je čelu bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov, VMRO-BND, uputila je u decembru prošle godine pismo Savetu za elektronske medije u Bugarskoj u kome zahteva da više ne prevode izjave makedonskih političara na bugarski jezik jer je makedonski zapravo bugarski dijalekt.

Inače, ovaj koncept Velike Bugarske poznat je još iz 19. veka.  Tada je bilo predviđeno da navedene teritorije budu deo Bugarske. Za  vreme Prvog i Drugog svetskog rata se ostvarilo na kratko, kada je bugarizacija stanovništva na okupiranim teritorijama bila osnovni cilj.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 26 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 23 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 19 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 15 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend