Društvo

Zanimljivi Uskršnji običaji širom sveta

Uskrs se širom sveta proslavlja na najrazličitije načine - uz tradicionalnu trpezu i zanimljive običaje, od „lova na jaja“ po baštama i svečanih povorki do puštanja zmajeva, prenosi portal Economy.rs.

U Francuskoj se na Uskrs, posle tradicionalne mise i potrage za skrivenim jajima po bašti, porodica okuplja oko pečenog jagnjeta na trpezi, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje u Uskršnji ponedeljak pravi džinovski omlet.

Italijani ovaj praznik dočekuju uz kolombu, kolač u obliku golubice koja je simbol dobrih vesti, a sličan zlatnožuti uskršnji kolač, koji se naziva mona, peče se i u Španiji, ponegde i s jajima koja se ređaju po površini pre pečenja.

U Engleskoj na prazničnom stolu umesto jagnjetine uglavnom služe šunku, dok su uskršnja jaja i tamo obavezan deo praznika. Mali Englezi često idu od kuće do kuće tražeći slatkiše.

Takav običaj je prisutan u Finskoj, gde deca na Uskrs, maskirana u starice ili veštice, kucaju na komšijska vrata i dobijaju bombone i čokolade. Tradicija „uskršnjih veštica“, koja se naziva Virpominen, potiče iz legende, prema kojoj trolovi i veštice izlaze između Velikog petka i uskršnje nedelje.

U skandinavskim zemljama se veruje i da na Uskrs treba ustati rano jer se tada može videti kako Sunce pleše. Žuta boja sunca je, inače, boja kojom se ukrašavaju jaja u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Švajcarci uoči Uskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući počast vodi, koja je neophodna za život, a Uskrs je praznik obnovljenog života.

U Poljskoj na Uskršnji ponedeljak prijatelji jedni druge polivaju vodom kako bi „sprali grehe“, pa se zato taj dan i naziva Smigus Dingus, što znači „mokri ponedeljak“.

Poljaci jaja boje ili ukrašavaju lanenim vlaknima, dok se Rusi pridržavaju tradicionalnog kuvanja jaja zajedno s ljuskom od crnog luka. Rusi za trpezom uživaju u jagnjetini na maslacu ili pečenoj šunki, za desert se slade kuličom – kolačem od kiselog testa s rumom i šafranom, a tu je i paška, „čizkejk“ u obliku piramide.

I Grci Uskrs dočekuju uz jaja i jagnjetinu, kao i mageiricu – supu za jagnjećom iznutricom, a svi za stolom se potom s tri prsta „tucaju“ jajima, koja su uglavnom obojena u crveno – simbol Hristove krvi.

U Nemačkoj, tradicionalna uskršnja vatra okuplja uveče roditelje i decu, kao simbol Sunca, koji slavi proleće i kraj zimskog perioda. Nemci imaju još jedan običaj – to je Osterbaum, uskršnje drvo ili žbun ukrašen obojenim ljuskama od jaja, kao plodovima koji simbolizuju povratak toplote.

U SAD uskršnji zeka donosi deci čokolade, bombone i mančmelou. Američki predsednik na Uskršnji ponedeljak organizuje veliko kotrljanje jaja u vrtu Bele kuće.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ekatarina Velika
Za 2 minuta

Prvi I Poslednji Dan

Ekatarina Velika
Boa
Za 5 minuta

Svi Tvoji Poljupci

Boa
Vatra Ft. Massimo
Za 10 minuta

Nama Se Nikud Ne Zuri

Vatra Ft. Massimo
Los Lobos
Za 14 minuta

Beautiful Maria of My Soul

Los Lobos
Carl Carlton
Za 18 minuta

Everlasting Love

Carl Carlton

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend