Društvo

Zasađeno 68 sadnica belog bagrema u čast Balaševiću

Foto: M.R.
Predškolci i nastavnici iz OŠ ,,Branislav Nušić" u Donjoj Trnavi zasadili su simboličnih 68 sadnica belog bargema u čast nedavno preminulog pevača i kantautora Đorđa Balaševiću. Park u kome je drveće zasađeno poneće ime po Panonskom mornaru.

,,Što se tiče značaja za dvorište svakako je ekološki značaj broj, tu nema dileme. Treba mu vremena da poraste i da počne da pravi hladovinu , kazao je direktor škole Marko Ristić. Dodao je da nije slučajno zađeno baš 68 sadnica, i da je Đole imao toliko godina kada nas je napustio.  Ističe i na izbor drveća nije slučajan i da su želeli da mu odaju počast na taj način jer je pevao o belom bagremu, mađarskom.

Prema Ristićevim rečima razloga za park ima pregršt. Postoje ekološki i edukativni razlozi. Zaštita životne sredine i bolji kvalitet vazduha. Pored toga, kako kaže  želeli su da odaju  počast Balaševiću uz čije pesme su stasale, učile, volele i patile mnoge generacija. 

Dodaje da će ovaj park biti posvećen svim žrtvama koronavirusa. Napominje da će prostor koji su prosvetni radnici ranije zvali kružni letnjikovac, postati upravo ,,Đoletov park” ,,Imamo prostora i sadićemo još nešto. U planu je da se u sredini parka napravi amfiteatar, kazao je Ristić.

Osnovna škola ,,Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi poznata je po botaničkoj bašti, u kojoj se nalaze 42 familije biljaka i 217 stabala raznovrsnog drveća.

Podsetimo Đorđe Balašević, preminuo je pre nedelju dana u 68 godini života od posledica koronavirusa, u Kliničkom centru Vojvodine. Danima su ožaloćeni građani na društvenim mrežama delili njegove stihove.

Nišlije su  se od Đoleta oprostile rečima da postoje pesme koje ne prevode, i postiji stih iznad svih.  Građani Niša  palili su sveće i ostavljali cveće i plišane igračke u parku ispred Gradske kuće. Balaševiću su počast odali brojni poštovaoci njegove muzike širom zemlje i regiona.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 12 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 21 minut

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend