Društvo

Zaštitnik građana: poboljšana sistemska zaštitita od nasilja u porodici

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je od početka primene doneo izvesna pobošljanja u sistemu zaštite od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, ali još uvek postoji prostor za dodatna unapređenja, pre svega u ranom regovanju na ovu vrstu nasilja, utvrdio je zaštitinik građana Zoran Pašalić. On je istakao da nasilje nije privatna stvar već se tiče svih nas jer nasilje rađa ili nove nasilnike ili nove žrtve.

“U Srbiji žrtve nasilja u porodici, bilo ono fizičko, psihičko ili ekonomsko uglavnom su deca, žene i starije osobe, koje često nisu ni svesne da su žrtve diskrimanacije i zlostavljanja. Takav tretman nije stvar pojedinačne porodice, što je kod nas uvreženo shvatanje, već čitavog društva jer nasilje rađa ili nove nasilnike ili nove žrtve”, kazao je zaštinik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je u onlajn obraćanju na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o radu grupa za kordinaciju i saradnju na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu, rekao su primetna poboljšnjanja u postupanju nadležnih organa po pitanju zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i da postoji prostor za unapređivanje njihovog rada.

“Nasilje treba da bude na vreme prepoznato pa stoga treba osnažiti žrtve nasilja da prijave nadležnim organima one kojih ih zlostavljaju. A onda nadležni organi treba da delotvorno i efikasno pruže žrtvama potpunu zaštitu od nasilnika”, navodi Pašalić.

Zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je, predstavljajućo Poseban izveštaj o radu grupa za koordinaciju i saradnju na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu, kazala da je istraživanje Zaštitnika građana pokazalo da službenici bolje prepoznaju nasilje i njegove oblike.

“Poboljšanje se ogleda u pogledu komunikacije između organa nadležnih za evidentiranje, sprečavanje i sankcionisanje porodičnog nasilja. S druge strane, unapređenje rada nadležnih organa po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima doprineli bi multisektoske obuke za predstavike tužilašttva, policijkih uprava i centara za socijlani rad koji čine grupe za kordinaciju i saradnju”, ističe Stojanović.

Prema njenim rečima prema podacima iz 2020. godine 5,5 odsto ukupnog broja prijavljenog nasilja se dogodilo na teritoriji policijke uprave u Nišu.

Poseban izveštaj Zaštitnika građana je pripremljen u saradnji sa Autonimnim ženskim centrom i Forumom sudija Srbije, u okviru projekta “Efikasne politike i usaglašena praksa u pružanju podrške i pomoći žrtvama nasilja u porodici”, podržanog od strane Ministarsta inostranih poslova Kraljevine Holadnije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 22 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 19 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 15 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 11 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend