Društvo

Završen projekat “Banka hrane” koji bi mogao da utiče na rešavanje ekološkog i socijalnog problema u južnoj Srbiji

Sa dosadašnjim učinkom i aktvnostima kroz projekat "Banka hrane" predstavnici Protekte upoznali su javnost na konferenciji za medije održanoj u City Smart klubu. Nadaju se da će sam projekat biti uskoro i realizovan i da će veliki broj socijalno ugroženih ljudi moći da računa na pomoć u vidu hrane koja još uvek završava najčešće na deponijama.

Da su skoro 90 odsto otpada sa deponija prehrambene namirnice, dok se svet bori sa problemom gladi, podsetili su iz Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA i saopštili da su osnovali novo udruženje koje ima za cilj da stane na put prekomernom bacanju hrane. Banka hrane je najmlađa registrovana humanitarna organizacija u Nišu kroz koju žele da reše dva problema, ekološki i socijalni.

Do sada je organizovana i jedna distribucija hrane koja je obuhvatila kao korisnike humanitarna udruženja iz Niša, Svrljiga i Doljevca.

“Kroz istraživanja koja smo radili sa građanima smo ustanovili da se hrana bespotrebno baca i da u proizvodnji nastaju viškovi hrane i prosto smo hteli da hranu pre isteka roka preusmerimo onima kojima je najpotrebnija. Banka hrane Niš će funkcionisati u saradnji sa drugim udruženjima i kompanijama”, izjavila je predstavnica ovog udruženja Aleksandra Savić.

Objašnjavaju da su mnoge firme koje se bave distibucijom i proizvodnjom hrane prinuđene da bace hranu koja je pred istek roka.

“Protekta i Banka hrane Niš će se u narednom periodu obratiti svim poizvođačima i veleprodajama hrane u Nišu i šire. Sa Gradom imamo potpisan memorandum o saradnji, a zvanično ćemo kroz neki dan postati član Banke hrane Srbije. Pokušaćemo da ne samo u Nišu već i u južnoj Srbiji smanjimo procenat bačene hrane”, rekao je ispred Protekte Milan Stefanović.

Stefanović kaže i da će, da bi unapredili prikupljanje hrane koja je pri isteku roka, a još uvek korisna za upotrebu, pokušati da utiču na promenu Zakona.

“Bitno je istaći da jedna trećina hrane proizvedene u svetu završi na đubrištu. Kako bismo smanjili količinu te hrane moramo uticati i na zakonodavca. Banka hrane će, kako bi predupredila ovu situaciju, zagovarati u Skupštini Srbije da se ukine PDVna hranu i da se na taj način proizvođači hrane podstaknu da tu hranu ne uništavaju, što im je do sada bilo isplativije, već da je doniraju. U ovom trenutku ako doniraju hranu, oni moraju da plate kao da su je prodali. To je velika prepreka i već smo počeli neke aktivnosti u skupštinskom odboru za poljoprivredu i nadamo se da ćemo možda već sledeće godine imati kao rezultat promenjenu zakonsku osnovu”, zaključio je Stefanović.

Podseća da je dobar primer prakse Makedonija, gde je PDV na doniranje hrane ukinut.

Banka Hrane Niš podrazumeva prikupljanje donacija u hrani od strane kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hrane i dalja distribucija te hrane preko institucija i organizacija do krajnih korisnika. Ona neće vršiti distribuciju hrane direktno ugroženim licima, već će to činiti posredstvom uspostavljenih mehanizama u saradnji sa mrežom lokalnih udruženja i socijalnih ustanova koje rade sa siromašnom populacijom (domovi i zavodi za decu, prihvatilista za decu i odrasla lica, humanitarne organizacije).

PROTECTA je i ovog puta pozvala sve zainteresovane privredne subjekte i građane da podrže rad „Banke Hrane Niš“ i na taj način utiču na smanjenje bacanja i rasipanja hrane, a u cilju zadovoljenja osnovnih životnih potreba najsiromašnijeg dela stanovništva.

Projekat  “Banka hrane” je realizovan uz podršku UNDP-a  i Grada Niš.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 18 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 15 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 11 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend