Društvo Zdravlje

Zbog nove odluke Kriznog štaba većina niških ugostitelja radiće do 20h

Foto: Pixabay
Odlukom Kriznog štaba kovid propusnice će se primenjivati od 20h,a mera stupa na snagu večeras. Zbog nove odluke Kriznog štaba većina niških ugostelja odlučila je da lokale zatvori u 20h.

„Stav većine kolega je da skrate radno vreme do 20h kako su to učinili i kada je doneta ranija uredba o uvođenju kovid propusnica u ugostiteljskim objektima od 22h“, kaže Bojan Mitić iz Udruženja ugostetlja.

On objašnjava da je većina zaposlenih u ugostetiteljstvu vakcinisana, ali da su odluku o skraćenju radnog vremena doneli kako bi izbegli diskrinimaciju kao i eventualne nesuglasice sa gostima i inspekcijskim službama pre svega jer još uvek postoje  nedoumice oko toga dokle idu ovlašćenja ugostitelja u kontrolisanju kovid propusnica.

Sagovornik naglašava da se zbog skraćenja radnog vremena ugostetlji ponovo suočavaju sa finansijkim poteškoćama, te da će sve probleme koji ih muče predočiti na sednici Privredno-ekonomskog saveta koja je zakazana za sutra u Gradskoj kući.

„Mi ćemo ispred Udruženja da kandidujemo i tu temu i da vidimo da li je moguće da Grad pomogne ugostiteljima ili da napravi neku konekciju ka državi, da odemo do Ministarstva finansija i tražimo sektorsku pomoć pošto se poslednje dve uredbe odnose isključivo na ugostitelje, pa da vidimo da li nas prepoznaju kao privredne subjekte kojima treba pomoć“, objašnjava Mitić.

Podsetimo kovid propusnice su u ugostiteljskim objektima obavezne su od 25. oktobra, a kažnjavanje je počelo od 27. oktobra. Kovid propusnice su najpre važile od 22h, a Krizni štab je doneo odluku da se vreme trajanja kovid propusnica produži od 20h.  

Osim za ugosteljske objekte kovid propusnice od večeras važe i za kladionice, slot klubove i kockarnice. Lokal može da radi do 1h iza pomoći, ukoliko zaposleni i gosti poseduju digitalni zeleni sertifikat.

Predviđene kazna za pravno lice su 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, za odgovornu osobu u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta zatečenog bez kovid propusnice 5.000 dinara.

U Nišu je do sada kontrolisano preko 250 ugostetljskih objekata, a napisano je i par kazni.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Faith No More
Za 2 minuta

Edge of the World

Faith No More
Toploader
Za 6 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader
Jonny Lang
Za 9 minuta

Lie to Me

Jonny Lang
Rabbitt
Za 13 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Tom Jones
Za 17 minuta

If He Should Ever Leave You

Tom Jones

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend