Društvo Putovanja

Zbog PCR testova smanjena zainteresovanost Nišlija za Grčku

Turistička sezona je uveliko počela i izvesno je manji broj, nego prethodnih godina, onih koji idu u Grčku. Zbog strožih propisa koji se odnose na PCR testove ne starije od 72 sata i antigenske testove, turisti iz Niša manje posećuju ovu destinaciju.

Otkako je Grčka 19. aprila otvorila svoje granice za turiste iz EU i još nekoliko zemalja, među kojima je i Srbija, pod dogovorenim uslovima, putnika je sve manje. Među najposećenijim zemljama ove sezone je Albanija.

Građani i građanke Srbije koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa, pored toga što će morati da daju novac za PCR ili antigenski test kako bi ušli u Grčku, će ukoliko se vraćaju avionom, morati da plate i PCR test za ulazak u Srbiju ili ponovo urade antigenski test.

Razgovarali smo sa predstavnicima nekoliko turističkih agencija.

“Postoji izvesna zainteresovanost, ali je generalno veća za Albaniju ove godine. Po komentarima naših putnika, Grčka je dugo držala uslove za ulazak, u smislu PCR testova za decu stariju od pet, pa od šest godina. To je mnogim porodicama predstavljalo veliki izdatak jer treba da urade dva, tri i li više testova. Grčka je relativno skoro promenila taj uslov i dozvoljeni su i antigenski testovi koji se mnogo brže rade na više lokacija u zemlji i mnogo su jeftiniji. Kada se to promenilo, prodaja turističkih aranžmana je oživela ali je velika većina naših putnika već obezbedila letovanje na drugoj destinaciji jer imaju fiksirane godišnje odmore”, kazala je zaposlena u Nitravel agenciji.

Iz agencije Galaxy travel kažu da Grčka i dalje vodi.

“Najveće je interesovanje za individualno letovanje na Krf, zahvaljujući novom letu Niš-Krf-Niš. Veliko je interesovanje, a pošto su dozvoljeni i antigenski testovi onda to nije smanjilo broj. Sledeća destinacija po traženosti je Albanija”, kazali su iz agencije Galaxy travel.

Iz druge niške agencije kažu da se broj smanjio i do 60 odsto i da su turisti nezadovoljni uslovima.

“Podigao se broj putnika za Albaniju i Tursku. Najviše ih nerviraju propisi za Grču. Ako putuju avio prevozom moraju da imaju i brzi antigenski test i kada idu i kada se vraćaju”, kazali su.

Saglasan je i kolega iz druge agencije koji kaže da traže sve što ne bi trebalo.

“Smetaju propisi svima. Agenciji i putnicima. Smanjilo se i možda do 70 odsto. Za ulazak u druge zemlje, poput Albanije, nije potrebno ništa osim osnovne dokumentacije”, kratko je prokomentarisao.

Marija Đorđević koja se nedavno vratila iz Grčke kaže da nije imala problema jer je vakcinisana. Nasumičnih testova kaže da nije bilo, pa su i oni koji su plaćali testiranja prošli bez presije.

Antigenski testovi u Nišu koštaju između 2.000 i 3.000 dinara.

Iz NeoLaba kažu da je velika zainteresovanost za antigenske testove najviše zbog putovanja, a cena je 2.900 dinara, dok su za dve ili više osoba po 2.500 dinara. Iz poliklinike Human takođe kažu da dolaze najviše zbog putovanja u Grčku gde su potrebni antigenski testovi.

“Ne zakazuje se, čeka se na rezultat oko pola sata. Tesitranje ide brzo, pa i kada je veća gužva najviše može da se čeka 15 minuta. Radi se i engleska i srpska verzija”, kazali su za City Smart radio iz poliklinike Human.

PCR testove ne radi nijedna privatna klinika, već samo državne, a cena PCR testa se kreće oko 9.000 dinara.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Temptations
Za 0 minuta

Superstar (Remember How You Got Where You Are)

Temptations
Mark Morrison
Za 3 minuta

Return of the Mack

Mark Morrison
Soultans
Za 6 minuta

Cant Take My Hands

Soultans
Busy Signal
Za 10 minuta

Mariwana

Busy Signal
Protoje
Za 13 minuta

Switch it Up Ft. Koffee

Protoje

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend