Društvo

Žitelji Dimitrovgradske ulice udarne rupe opevali u pesmi, apel nadležnima za asfaltiranje ulice u stihu

Meštani Dimitrovgradske ulice u naselju Nikola Tesla, u Gradskoj opštini Niška Banja na asfalt čekaju pola veka. Višegodišnje molbe građana nisu urodile plodom, te je jedna žiteljka rešila da promeni pristup i nadležnima se obrati na posve drugačiji način - pesmom. Ona je na satiričan način opisala sve muke sa kojima se suočavaju stanari ove ulice u kojoj su kako kaže u pesmi "ribarske čizme moda za svako godišnje doba".
Kiša pada, pravi bare
A nadležni ič ne mare.
Što da oni krpe rupe?
Rizlu neće da nam kupe…
Zovu nas pred izbore
Obećanja da nam zbore,
A posle ih nigde nema
Kada zoveš zbog problema.
Tu na kraju puta, da crnjak bude veći
Grade aqua park, na jugu biće najveći.
Gospodo stop, stanite s tim poslom
Čemu aqua park, „more“ nam pred nosom.
„Te gu aqua park“- kaže meni deda,
Pokaza na avliju i rupe sve od reda.
Noge da pokršiš, lipnula nam kola
Amortizer strad’o, kaiševi „na pola“…
Ribarske čizme, ovdašnja su moda
Ama baš u svako godišnje doba.
Padne li nam kiša bude lele-kuku
Samo ja si znajem golemu nam muku.
Vadim kajak iz garaže da preveslam „reku“
Od veslanja dobih žulj, suze same teku.
Dete iz vrtića da odvedem kući
Pojas za spasavanje moram mu obući.
Poš’o deda jutros da si kupi ‘leba
„Nemoj dedo, bujica je, ja ću ako treba!“
Prsno ili ledjno mož’ i stil da biraš
Čavića i Felpsa vazda da imitiraš.
Kada kiše nema, mož’ pogineš muški
Noću rupe ne vidiš, pravi rulet ruski.
Katakombe to su sve jedna do druge
U avlijii našoj što ide duž pruge.
Sve u svemu deda asfalt pola veka čeka
I pita li se, pita da l’ će da dočeka.

Dimitrovgradska ulica u naselju Nikola Tesla višedecenijski je problem za one koji u njoj žive, jer se udarne rupe produbljuju nakon svake kiše. Meštani pričaju da na alfalt čekaju od 1970. godine, ali kako kažu umesto njega dobijaju samo prazna obećanja i izgovore.

„Ulica je sva u rupama, ne zna je l gore kad padne kiša pa napravi bare i ne vidi se koliko su rupe duboke, ili kada se osuše pa nemate gde da stanete. Više puta se dogodilo da stariji sugrađani, komšije čak isčaše zglob, jer je nezgodno ići ovom ulicom“, priča Sara Pejić za City Smart i dodaje da je još opasnije što hitne službe ne mogu da priđu zbog udarnih rupa ako nekome zatreba pomoć.

Ona ističe da je ruinirana ulica veliki problem za starije sugrađane koji se jedva kreću ovim putem, vozače kojima stradaju gume, ali isto tako i za majke sa malom decom, jer ne mogu da prevezu kolica preko udarnih rupa, a da pritom ne naškode detetu.

Sagovornica objašnjava da nadležni upoznati sa njihovim problemom, jer ih kako kaže stanari Dimitrovgradske ulice redovno podsećaju na svoj problem, ali uzalud.

„Poslednjih decenija je iz svake kuće u ovoj ulici  makar po jedan član porodice išao u Opštinu i ukazivao na naš problem. Odgovor je uvek bio isti, biće jednog dana. I tako dani prolaze, a rešenje izostaje. Naše molbe se seku u korenu raznim izgovorima od toga da nema sredstava, rizle, kamiona, do toga da čeka se izmeštanje pruge i izgradnja novog bulevara“, priča Sara.

Dodaje da će nastaviti da piše pesme jer joj ništa drugo ne preostaje: „Ako su nam već oduzeli slobodu kretanja jer po ovoj ulici je nemoguće kretati se, slobodu govora ne mogu da nam oduzmu i ja ću na svaki njihov izgovor i odbijanje da nam pomognu odgovarati pesmom“, poručuje ova Nišlijka.

Kada će ulica biti asfaltirana i šta je prepreka da se to i učini, nisu saznali ni novinari City Smart radija jer do trenutka pisanja ovog teksta odgovor iz Direkcije za izgradnju Grada koja je i nadležna za održavanje ulica i puteva nije stigao, a takođe nema ni odgovora iz Gradske opštine Niška Banja čijoj teritoriji pripadaju pomenuti naselje i ulica.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Za 2 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Za 5 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Za 9 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
Za 12 minuta

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend