Društvo

Zoohigijena širi delatnost na okolne opštine, potpisan ugovor o međuopštinskoj saradnji

Potpisan je Sporazum o međuopštinskoj saradnji Grada Niša, opština Gadžin Han i Svrljig o ustupanju obavljanja komunalne delatnosti u Oblasti organizacije službe za zoohigijenu. Projekat je odobren od strane Ministrastva lokalne uprave i samouprave, a u te svrhe je izdvojeno 18 hiljada švajcarskih franaka. Prema najavama nadležnih aktivnosti na projektu počeće da se sprovode od 1. januara 2024. godine.

Sporazum podrazumeva proširenje delatnosti Zoohigijene koja će sem na terioriji Niša, i odnosi se pre svega na besplatnu sterilizaciju napuštenih pasa na teritorijama Svrljiga i Gadžinog Hana.

„Ovaj Sporazum koji je danas potpisan je od izuzetnog značaja kako za Grad Niš tako i opštine Gadžin Han i Svrljig imajući u vidu broja napuštenih pasa koji se nalaze na teoritoriji ove tri lokalne samoprave. Psi su živa bića i oni menjaju lokaciju, nemaju mesto stanovanja, tako da rešavanje ovog problema direktno na teritoriji lokalnih opština jeste jedan vid prevencije i sprečavanja napuštenih pasa na teritoriji Niša“, kazao je Ivan Mihajlović, direktor JKP „Mediana“.

Mihajlović objašnjava da napušteni psi sa teritorija drugih opština Nišavskog okruga neće biti dovođeni u niško prihvatište, već će aktivnosti ovog javno komunalnog preduzeća biti izmešteno na terotitorijama drugih opština. Predsednici Opština Gadžin Han i Svrljig ističu da je ovaj Sporazum od velikog značaja jer je problem napuštenih pasa veliki.

„Problem nije mali, Opština Svrljig iz svog budžeta izdvaja preko 2 miliona samo za uslugu hvatanja i zbrinjavanja napuštenih pasa. Na same tužbe građana izdvajamo približno još milion, što nisu mala sredstva“, kaže Miroslav Marković  , predsednik Opštine Svrljig.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski navodi da je ovo predkorak ka izgradnji prihvalitišta za pse. „Negde smo na pola puta da odustanemo od lokacije u Gadžinom Hanu jer Udruženja za zaštitu životinja apeluju da životinje ne bi trebalo  dugo da se voze posebno u vreme letnjih meseci i najsigurniji smo da sadašnje prihvatilište proširimo i na taj način pokušamo da broj napuštenih pasa na našim ulicama smanjimo“, kaže Sotirovski.

Dodaje da će članovi Udruženja moći da volontiraju u prihvatilištu, a građani koji žele udome psa, te da će to istovremeno biti značajno i za budžet iz koga se izdvajaju ogromne sume za ujede pasa, a koji će biti sklonjeni sa ulica.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Robbie Nevil
Za 2 minuta

Wot's it to Yai

Robbie Nevil
Wham
Za 6 minuta

A Ray of Sunshine

Wham
Vulfmon
Za 11 minut

I Cant Party

Vulfmon
Upsahl
Za 13 minuta

Good Girl Era

Upsahl
Jennifer Hudson
Za 15 minuta

Respect

Jennifer Hudson

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend