Društvo Ekologija

Akcija „Ptice moje hranilice” po peti put u januaru

Foto: Pixabay
Akcija „Ptice moje hranilice” koju organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trajaće od 19. do 21. januara. Reč je o akciji brojanja ptica koje žive u čovekovom neposrednom okruženju.

Ovo je peta godina zaredom kako Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje akciju građanske nauke. Cilj akcije „Ptice moje hranilice” je da građani kroz dostavljanje podataka pomognu Društvu da stekne uvid u to koje ptice i gde žive, šta vole od hrane i šta ih ugrožava.

U okviru akcije „Ptice moje hranilice” ove godine pokrenut je i poseban sajt na internetu. Među informacijama koje se tamo mogu dobiti su i kako, čime i kada prihranjivati ptice, ali i koje vrste posećuju hranilice i kako ih prepoznati, navodi Nataša Jančić, koordinatorka akcije. Građani koji budu hranili, posmatrali i prebrojavali ptice, podatke o njima mogu dostaviti preko sajta koji je posvećen zimskoj prihrani ptica.

Iako akcija podrazumeva samo posmatranje ptica i beleženje informacija o njima, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije daju i savete u vezi sa prihranjivanjem ptica. Navode da se hranilica može napraviti i od obične plastične flaše. Neophodno je da se ona redovno dopunjava sirovim i neposoljenim suncokretom, ovasom, lomljenim kukurzom. Pojilica može stajati na terasi, u dvorištu, ispred zgrade ili u parku.

Svi koji budu učestvovali u akciji imaće priliku da osvoje vredne nagrade. Među nagradama su knjiga „Ptice Srbije i Evrope – vodič za raspoznavanje” i Opticron dvogled Adventurer II.  Izvlačenje će biti 6. februara u 12 časova na društvenim mrežama Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Imany
Za 0 minuta

Wonderful Life

Imany
Alesha Dixon
Za 4 minuta

Boy Does Nothing

Alesha Dixon
Buggles
Za 8 minuta

Video Killed the Radio Star

Buggles
Boy George And Culture Club
Za 11 minut

Bow Down Mister (a Small Portion 2B Polite Mix)

Boy George And Culture Club
Wham
Za 14 minuta

Club Tropicana

Wham

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend