Ekologija

Budući park kod TC “Delta planet” obrastao u travu

Na prostoru budućeg parka pored TC “Delta planet” radnici su napravili staze, izgradili letnjikovac i česmu i kako se na prvi pogled čini zavšili prvu fazu uređenja. Radnika u ovom parku već danima nema, a do pre par dana u ograđenom delu stajale su mašine, koje su sada odvežene, a sklonjena je i građevinska tabla kao i deo ograde. Po odlasku radnika priroda je preuzela primat te je deo koji nije popločan obrastao u travu. Kada će početi druga faza izgradnje nije poznato, a gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da to zavisi od investitora jer je reč o donaciji.

Kada su u aprilu mesecu počeli radovi na uređenju  parka kod TC “Delta planet” novinarima je rečeno da  prva faza radova inače poverena firmi “Put inžinjering”, podrazumeva radove na uređenju staza, sadnje zelenila, ugrađivanje zalivnog sistema i pripremu za postavljanje mobilijara kao i da će radovi biti završeni do sredine juna meseca.

Iako su staze popločane, letnjikovac izgrađen, česma napravljena, podloga za mobilijare postavljena, zelenilo koje je bilo predviđeno nije zasađeno, a radnici su otišli baš kao i mašine koje su do pre par dana tu stajale. Građevinska tabla je takođe sklonjena, a žica sa jednog dela ograde uklonjena te je moguć pristup kako se čini, do pola uređenom parku.

Odlazak radnika i mašina sa ovog prostora iskoristila je  priroda koja je preuzela primat nad parkom, te se umesto sadnica raznovrsnog ukrasnog drveća i cveća može videti razno bilje, ali ne ono kultivisano već divlje, kao i visoka trava, koja je u jednom delu pokošena i nemarno ostavljena sa strane.

Da li su radovi na prvoj fazi izgradnje parka zavšeni i šta je sve urađeno od aprila do danas, pitali smo izvođača radova firmu “Put inžinjering”, ali do trenutka pisanja ovog teksta odgovore na naša pitanja nismo dobili.  Međutim, gradonačelnica Dragana Sotirovski je na poslednjoj sednici  Skupštine Grada na pitanje novinara u vezi radova u parku kazala da Grad ne može da utiče na brzinu izgradnje jer je reč o donaciji.

“Park kod Delte je donacija i to znači da investitor koji radil  ide svojim nekim tokom. Mi u to niti se mešamo, niti nadgledamo, mislim nadgledamo radove u smislu da se dogovaramo oko sadržaja, ali ne utičemo na to kojom brzinom će da se završi”, kazala je Sotirovski odgovarajući na pitanja novinara.

Podsetimo, u novembru 2020. godine  posečeno je 13 stabla kedrova koja su se nalazila ispred ulaza u Deltino gradilište. Iznenadna seča drveća izazvala je seriju protesta, a Urbana gerila je  održala opelo za drveće. Nekoliko meseci nakon seče kedrova kod Delte posečeno je i drveće u blizini tržnog centra, na mestu gde će biti izgrađen park uz opravdanje da je drveće bilo opasno po prolaznike.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 18 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 21 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 25 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 29 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 33 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend