Ekologija

Čišćenje smeća u Durlanu Sizifov posao

Ekološki aktivisti i građani u nedelju su očistili su međublokovsku površinu u Knjaževačkoj ulici od As trgovine do semafora, od zgrada broj 161 do 191, jer kako kažu đubre preti da ih uguši. Sakupljeno je 7 džakova smeća, a akciji čišćenja odazvali su se i najmlađi koji su dali primer svima kako se čuva životna sredina.

Marija Peternel ispred “Zelenog zida” objašnjava da datum ekološke akcije nije slučajno odabran. “Akciju smo organizovali samo dan nakon Svetskog dana bez plastičnih kesa, jer smo na simboličan način želeli da očistimo svoj kraj od plastičnih kesa i drugog otpada.”

Dodaje da su akcijom želeli da ukažu  da se gradska odluka o komunalnom redu ne poštuje. “Sa jedne strane tu su komunalne službe koje ne čiste redovno, a sa druge  građani koji i dalje zagađuju životnu sredinu”, naglašava Peternel. Apeluje na sve građane da bacaju otpad tamo gde im je mesto i tako dobrinesu čistijem gradu.

Akciji čišćenja pridružile se komšije, ali i članovi ekološke organizacije “Zeleni ključ”. “Mi smo pridružili kao prijatelji, ali i zbog toga što neki od nas stanuju u ovom naselju”, ističe Kristina Ljubenović ispred “Zelenog ključa”. Dodaje da je dužnost građana da grad održavaju čistim, kad već neće oni koji su za to plaćeni, ili ga barem ne održavaju na zavidnom nivou.

Na pitanje novinarke da li su se obraćali JKP “Mediani”, sagovornica odgovara: “Obraćali smo se više puta kako zbog otpada koji imamo ispred naših zgrada, tako i zbog neočišćene trave, ali nam ne odgovaraju”.

Naša novinarka je i sama potražila odgovor. U JKP “Mediana”  su kazali da se trude da očiste grad, ali da ne mogu sve odjednom i da je deo odgovornosti i na građanima. Dok se o komunalni red oglušavaju nadležne isntitucije i pojedini građani,  najmlađi su odlučili da zavrnu rukave i daju primer svim Nišlijama.

“Svaki dan se ovde igram sa drugarima i volim da nam bude čisto”, kaže Anastasija dok zajedno sa bratom skuplja otpad i uredno ga odlaže u vreću za smeće.

U Gradskoj opštini Pantelej kažu da je zbog nepravilnog odlaganja otpada u prošloj godini kažnjeno  jedno fizičko lice na osnovu prijave koju je opštinskoj komunalnoj inspekciji, kao teritorijalno nadležnoj, dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Od početka ove godine nije bilo takvih prijava.

Za nepravilno odlaganje komunalnog otpada propisana je kazna od 6.000 dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

La Femme
Za 0 minuta

Le Sang De Mon Prochain

La Femme
Charlie Puth
Za 3 minuta

How Long

Charlie Puth
Leona Lewis
Za 6 minuta

I Am

Leona Lewis
Elton John
Za 9 minuta

Don't Go Breaking My Heart

Elton John
Aerosmith
Za 13 minuta

The Other Side

Aerosmith

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend