Ekologija

Dodeljeni ugovori za subvencije za zamenu individualnih ložišta po drugom konkursu

Na drugom javnom pozivu za subvencije za zamenu individualnih ložišta, sredstva je dobilo 83 građana, a ugovori su im uručeni u Gradskoj kući.

Osamdesettri domaćinstva ostvarilo je pravo na bespovratna sredstva u vidu subvencija za zamenu individualnih ložišta po drugom konkursu, od čega 37 za kupovinu kotlova na pelet i 46 za kupovinu kotlova na gas.

Prosek subvencije po domaćinstvu iznosi oko 80 hiljada dinara tj. ukupno 6.648.619 dinara. Na drugom javnom pozivu javilo se ukupno 96 građana, od kojih je 13 nije ispunjavalo  uslove konkursa.

“Ranije sam se grejao na drva, ali sam odlučio da pređem na gas jer je mnogo povoljnije, a u isto vreme čuvamo životnu sredinu”, kaže jedan od sugrađana koji je dobio subvencije za zamenu izdivudulanih ložišta.

Među građanima je bilo i onih koji će se naredne zime grejati na pelet, a razlog su kako kažu manji izdaci.

Za sprovođenje mere smanjenja zagađenja vazduha u Nišu poreklom iz individualnih ložišta za 2021. opredeljena su ukupna sredstva u iznosu od 17,6 miliona dinara,  od čega je 5,6 miliona finansirao Grad, a 12 Ministarstvo zaštite životne sredine.

Podsetimo, prvim javnim konkursom utrošeno je nešto više od 5,4 miliona dinara, a 64 građana dobilo je sredstva za kupovinu kotlova na pelet i gas, dok je nakon drugog na kome je potrošeno više od 6,6 miliona u kasi ostalo 5,5 miliona te je raspisan i treći konkurs koji je juče završen, a rezultati će biti poznati uskoro.

Inače, Niš se ubraja među najzagađenije gradove u Srbiji.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za -0 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend