Ekologija

Drvo banane atrakcija na sajmu cveća u Niškoj Banji

Ljubitelji cveće, ukrasnog bilja i svi oni koji žele da oplemene svoje balkone i bašte mogu da posete sajam cveća na šetalištu u Niškoj Banji i izaberu nešto iz bogate ponude. Sajam je otvoren do kraja nedelje.

Raznobojni cvetovi jarkih boja, ezgotično bilje pristiglo iz raznih krajeva sveta mami poglede šetača, posetilaca, ali i žitelja Banje koji privučeni mirisima i bojama neretko zastaju kraj štandova ne bi li obabrali neku novu biljku i odabogatili vrtove.

Jedna od prodavačica sa kojojm smo razgovarali kaže da pažnju posetilaca sajma privlači drvo banane te joj često postavjaju pitanje može li ovo voće opstati unašim uslovima. „Često me pitaju da li banana uspeva u našim uslovima i ja odgovaram da ona iziskuje negu posebno u zimskim mesecima kada je važno zaštiti je od hladnoće. Međutim, ono što ih često razočara je to što su plodovi vrlo mali, ne dostignu pun razvoj i zrelost, te drvo banane više služi kao ukras“, kaže sagovornica.

Ipak, kaže ona posetioci sajma i pored toga često kupe ovo egzotično drvo. „Ostale su mi još samo dva dveta banane, a do kraja sajma ima još nekoliko dana. Bilo ih je više sli su ih posetioci kupili, možda jer žele da imaju egzotično drvo u svom dvorištu, pa čak i ako neće brati bogate žute plodove.“

Pored drveta babane, koje intrigira posetioce, pažnju privlače i rascvetali kaktusi poreklom iz različitih krajeva sveta. „Kaktusi imaju posebno mesto u našem srcu, ali se može  reći da je to porodični hobi. Uzgajamo preko 1.000 vrsta kaktusa, a na ovom sajmu slo izložili nekoliko desetina vrsta koje uspevaju kod nas“, kaže jedna izlagačica i dodaje da se porodična kolekcija uvećavala tokom skoro tri decenije.

„U početku smo kupovali neke rste, a onda smo počeli da ih sadimo. Nabavljali smo semena egzotičnih vrsta iz brojnih krajeva sveta preko prijatelaja i poznanika koji žive u drugim zemljama. Iz godine u godinu naša kolekcija je postala sve bogatija i raznovrsnija, te možemo da kažemo da je ovo porodičan hobi“, kaže sagovornica i dodaje da često izlažu kaktuse na izložbama jer kako kaže žele da pokažu i onu njihovu lepšu stranu svetnu, ne trnovitu, a takav je kaže negde i sam život.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elle King
Za 2 minuta

Under Influence

Elle King
Osibisa
Za 5 minuta

Welcome Home

Osibisa
Amy Macdonald
Za 10 minuta

This Is Life

Amy Macdonald
Gabrielle
Za 13 minuta

Dreams

Gabrielle
Brenton Wood
Za 16 minuta

The Oogum Boogum Song

Brenton Wood

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend