Ekologija

Ekološki aktivisti organizuju akciju čišćenja izletišta kod Vrežinskog bazena

Foto: Eko Gerila
U nedelju 26. septembra odražaće se akcija čišćenja izletišta kod Vrežinskog bazena. Akcija počinje u 10h.

Ivan Dimitrijević iz „Eko Gerile“ kaže  da je današnja slika izletišta u suprotnosti sa onom kakvu u sećanju čuvaju mnoge Nišlije, te su zato odlučili da pozovu sugrađane da zajedničkim snagama vrate stari sjaj popularnoj zelenoj oazi za koje ih vežu lepe uspomene.

„Nekada su Nišlije tu tokom celog leta provodili dane u hladovini, roštiljajući, uz brojne igre, od kojih neke sa loptom, neki su pecali, slušala se muzika. Za to vreme Vojska ga je redovno održavala. A sada je na tom mestu izletnike zamenilo smetlište“, kaže Dimitrijević.

Na akciji su svi dobrodošli, potreban im je samo vedar duh, malo dobre volje i par rukavica. Kese su obezbeđene.

„Posebno nas raduje kada vidimo da roditelji na ekološke akcije povedu decu koja od malena uče koliko je važno da čuvamo i ne zagađujemo životnu sredinu,“ kaže sagovornik i dodaje da će ti  mališani  sutradan odrasti u ekološki svesne, a pre svega savesne građane.

Akcija traje 3h, a „Eko Gerila“ se priključila masovnoj ekološkoj akciji pod nazivom „Zavrni rukave 6“ koja se održava na nivou Srbije. U toku sutrašnjeg dana čistiće se 31 lokacija.

Nišlije su više puta do sada „zavrtale rukave“ i čistile deponiju kod Lidla u Duvaništu, prostor kod vrtića “Vilin grad” u Čalijama, prostor kod stadiona Železničar i deo iza Hitne pomoći, kao i izletište Ženeva u Niškoj Banji.

Akciju “Zavrni rukave” pokrenule su ekološke organizacije Trash hero Serbia i Eko straža. U kampanji “Zavrni rukave” uklanjanje đubreta nije jedini cilj.

Pokrenuta je da bi se masovnim akcijama uticalo na institucije da regulišu upravljanja otpadom, da sprovode zakon i propise i da se u javnosti skrene pažnja na pojavu bacanja otpadaka u okolinu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 16 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 13 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 10 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 7 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend