Ekologija

Ekološki protest u Beogradu: Nemamo šta da dišemo i šta da pijemo

Pokret "Odbranimo reke Stare planine" organizuje protest u subotu, 10. aprila od 13 sati ispred Skupštine Srbije. Protest pod nazivom "Ekološki pritisak" održaće se u Beogradu. Povod je to što Vlada Srbije nije poništila spornu građevinsku dozvolu za malu hidroelektranu u Rakiti. Glavni uzrok je ipak nezadovoljstvo građana jer državni organi godinama ignorišu ugrožavanje zdravlja ljudi i životne sredine usled brojnih ekoloških problema, navode organizatori.

Aktivista pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je protest gostujući u „Utisku nedelje“. Tom prilikom je pozvao građane na ekološki ustanak koji će se održati ispred Skupštine Srbije.

„Taj ustanak praktično traje već godinu dana. Krenuo je sa Stare planine i uspeli smo da je odbranimo, da te reke sačuvamo“, rekao je on. Dodao je da je organizacija uspela u planu da se hidroelektrana u Pirotu izbriše sa prostornog plana.

Ipak, kada je reč o hidroelektrani u Rakiti, Vlada nije poništila spornu dozvolu za njenu izgradnju. To je i povod za ovaj protest. Pre tri meseca Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja je pokrenulo postupak obaranja građevinske dozvole, ali do danas nije donelo nikakvu odluku. Jovanović kaže da se zbog loše ekološke situacije sprema apsolutna apokalipsa koju zove ekokalipsa.

„Oni koji nas svrstavaju u kategoriju biološkog minimuma će se uskoro suočiti sa gnevom naroda jer smo došli do toga da nemamo šta da dišemo i nemamo šta da pijemo. Prema tome, gde god se pojave njihovi bageri, naleteće na barikade ili ćemo ih demontirati. Fizički ćemo sprečiti svaki nasrtaj na naše reke“ istakao je Jovanović.

On je još objasnio da bi, u slučaju da se prekine sa aktivnostima koje štete životnoj sredini, izgubili samo investitori. Prema njegovim rečima, to su privatnici kojima je država dala reke u ruke na korišćenje u narednih 12 godina, a mi svi to plaćamo kao stavku 6 u računu za struju. Objašnjava da je zbog toga struja poskupela.

Cilj ovog protesta je da se sa svih prostornih planova izbrišu male hidroelektrane, a da se postojeće čak i poruše. Još jedan od problema sa kojima se ggrađani suočavaju je zagađen vazduh, a u emisiji je bilo reči i o tome. Rečeno je da onaj ko živi u Srbiji greši ako misli da je pošteđen posledica zagađenja vazduha.

Jovanović je naveo da su okupili sve ekološke organizacije. Njihovi zahtevi su brisanje svih MHE sa teritorije naše zemlje, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i pravedna ekologija bez masovnog trovanja stanovništva.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 32 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 29 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 25 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend