Ekologija

Građani i ekološki aktivisti očistili zapušteno izletište kod Vrežinskog bazena

Foto: Eko Gerila
Ekološki aktivisti i građani u nedelju su čistili izletište oko Vrežinskog bazena i tom prilikom sakupili 30 džakova smeća.

„Sakupljeno je oko trideset džakova raznog smeća, par guma, a među otpadom se našao i jedan stari krevet. Pored kabastog i drugog otpada sakupljen je i otpad za reciklažu: nekoliko džakova presovanih limenki i plastičnih flaša, dok su čepovi odvojeni za Čepening“, kažu iz Eko gerile. Za otpad se pobrinula ekipa JKP „Mediane“.

Za ovu lokaciju su se odlučili jer je nekada to bilo omiljeno izletište Nišlija, a sada je zapušteno.

„Nekada su Nišlije tu tokom celog leta provodili dane u hladovini, roštiljajući, uz brojne igre, od kojih neke sa loptom, neki su pecali, slušala se muzika. Za to vreme Vojska ga je redovno održavala. A sada je na tom mestu izletnike zamenilo smetlište”, kažu ekološki aktivisti.

Akcija Nišlija deo je masovne ekološke akcije pod nazivom “Zavrni rukave 6” koja je u isto vreme održana na 31 lokaciji u Srbiji.

Podsetimo Nišlije su više puta do sada “zavrtale rukave” i čistile deponiju kod Lidla u Duvaništu, prostor kod vrtića “Vilin grad” u Čalijama, prostor kod stadiona Železničar i deo iza Hitne pomoći, kao i izletište Ženeva u Niškoj Banji.

Akciju “Zavrni rukave” pokrenule su ekološke organizacije Trash hero Serbia i Eko straža. U kampanji “Zavrni rukave” uklanjanje đubreta nije jedini cilj.

Kampanja je pokrenuta da bi se masovnim akcijama uticalo na institucije da regulišu upravljanja otpadom, da sprovode zakon i propise i da se u javnosti skrene pažnja na pojavu bacanja otpadaka u okolinu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maraqya
Za 1 minut

Kada Te Vidim

Maraqya
Chrysta Bell
Za 4 minuta

Beautiful

Chrysta Bell
Delerium
Za 8 minuta

Silence feat. Sarah Mclachlan

Delerium
Bishop Briggs
Za 11 minut

Triumph

Bishop Briggs
Sam Smith
Za 13 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend