Ekologija

Građani očistili nekoliko deponija u Nišu u okviru akcije „Zavrni rukave“

Foto: A.D.
U okviru akcije "Zavrni rukave" koju su pokrenule ekološke organizacije Trash hero Serbia i Eko straža, građani širom Srbije čistili su smeće i deponije. Širom Srbije organizovano je 55 akcija, a u Nišu je sakupljanje smeća organizovala Eko gerila. Kako su za City Smart radio rekli, akciji se pridružio veliki broj građana, a prikupljena je velika količina smeća.

Ivan Dimitrijević iz Eko gerile kazao je za City Smart radio da su organizovane tri akcije. Očišćen je prostor kod vrtića „Vilin grad“ u Čalijama, prostor kod stadiona Železničar i deo iza Hitne pomoći. Takođe, jedna grupa čistila je i izletište Ženeva u Niškoj Banji. Učestvovalo je oko 60 građana.

„Mi smo zadovoljni kako su akcije protekle. Nije bilo nikakvih problema, a svi učesnici su bili bezbedni. U Čalijama je bio najveći broj ljudi, oko tridesetak učesnika, i stvarno veliki otpad je sakupljen oko vrtića. Tako da je sada ceo taj kraj sređen“, naveo je Dimitrijević.

Pored odraslih u Čalijama je bilo i nekoliko dece sa roditeljima iz kraja. Deca su shvatila da se ovde radi o njima, o delu koji okružuje njihovo mesto za igru u kome provode najviše vremena u toku dana i kroz koji prolaze da bi došli do vrtića ili otišli do svojih drugova, kazali su iz Eko Gerile.

U Čalijama je bilo dosta kabastog otpada. Kod Hitne pomoći sakupljena najveća količina smeća, a zabrinjavajuće je što su pronađene igle i špricevi koji ukazuju na prisustvo narkomana, navode organizatori. Medijana je odvezla puna dva velika kamiona na deponiju, kažu. Kod stadiona Železničar prikupljen je otpad kod pruge. Akciji se kod stadiona Železničar priključilo desetak građana, dok je kod Hitne pomoći bilo njih petnaestak.

Akciju je pomoglo preduzeće Mediana i obezbedilo neophodan alat za čišćenje, kao is svoje kamione. Dimitrijević očekuje da građani neće više praviti deponije na ovim mestima nakon velikog truda koji su uložili pri njihovom čišćenju. On se nada da će to građane pokrenuti i da se neće tako lako odlučiti na takav korak.

Pored ove akcije, prethodnih dana u Nišu je održana još jedna. Niški umetnici i izviđači čistili su kamp Fabrike umetnika kod Brzog Broda. U okviru ove velike akcije očišćen je prostor čitavog kampa, kao i obala Nišave. Članovi niških odreda krčili su prostor u kampu od rastinja, čistili obalu reke od smeća koje su za sobom ostavljali nemarni izletnici i uređivali staze.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 7 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 4 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
On Air!

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Za 3 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
Za 6 minuta

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend