Ekologija

Građani traže garanciju da će kej ostati zelena oaza

Nekoliko desetina građana okupilo se na Keju, na kome su pre nekoliko dana počeli radovi, zabirnuti za sudbinu zelenih površina. Od nadležnih traže garanciju da će kej ostati zelena oaza i da na tom mesti neće nići zgrade. Poručuju da će se boriti za svoju oazu zelenila i naredno okupljanje zakazuju već za naredni vikend.

„Ovde smo da zaštitimo narušavanje ovog dela grada i obezbedimo da se naš glas čuje. Tražimo garancije da Niški kej ostane parkovska površina da ne bi došlo do naknadnih preparcelacija, promena namena ove površine i  pretvaranja svega ovoga u neka gradska urbana naselja sa zgradama, lokalima i nekim drugoim objektima“ kaže Petar Rakočević  iz grupe „Sačuvajmo kej“.

Sagovornik ističe da su dobili informaciju da će zbog izgradnje dalekovoda duž keja biti posečeno čak četrdeset stabala, čime bi se kako kaže uništila zelena oaza. „Imamo najave da će biti sasečeno četrdeset stabala na ovom pozezu što je ekološka katastrofa u malom. To se smemo da dozvolimo i borićemo da se do toga ne dođe“, kaže Rakočević.

O tome je govorio i prof. dr Slobodan Milutinović profesor sa Fakulteta zaštite na radu koji smatra da ćemo biti u velikom problemu ako se unište pluća grada, jer je vazduh u Nišu jako zagađen, a sečom velikog broja drveća stanje bi se samo pogoršalo.

„Uporno pokušavamo da  prekrijemo betonom i asfaltom sve što možemo, a onda se čudimo što nam je vazduh zagađen, što se klima poremetila. To možemo da sprečimo time što ćemo imati više zelenih površina i čuvati svako drvo jer ono ima važnu ulogu u eko sistemu, kaže Milutinović.

Okupljeni navode da su se obraćali svim relevantnim institucijama sa pitanjem koliko stabala će biti posečeno i da li će biti zasađena nova, ali odgovor nisu dobili kao ni novinari, danima pre toga.

Građani su na današenjm okupljanju prošetali od Pešačkog mosta do TC „Roda“ čitavom dužinom keja na kome se izvode radovi i nazad, noseći trasparete sa natpisima „Dalekovod – daleko vam lepa kuća“ i „Oazu mira ne damo niko da nam dira“.

Podsetimo, u petak 11. novembra, na državni praznik, počeli su radovi na keju, a građani su se zabirnuli za sudbinu drveća jer nigde nisu mogli da pronađu inforamaciju o kakvim radovima je reč s obzirom na to da građevinske table nije bilo. Njihove slutnje pokazale su se opravdanim kada je posečeno prvo drvo, a za njim i ostala.

U međuvremenu se pojavila i građevinska tabla, a stigla je i informacija iz Elektromreža Srbije da se gradi mešoviti vod, kao i da je nepoznato lice porušilo ogradu na pojedinim mestima, te je reagovala policija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Joy Oladokun
Pre 4 minuta

Fortune Favors the Bold feat. Tim Gent

Joy Oladokun
Lola Lennox Ft. Annie Lennox
On Air!

Wherever You Go

Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Tame Impala
Za 2 minuta

No Choice

Tame Impala
Marina
Za 5 minuta

Ancient Dreams in a Modern Land

Marina

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend