Ekologija

Izgradnja parka kod Delte, početak brige o zelenim prostorima u gradu?

Postavljanjem dečijeg mobilijara i rasvete, počelo je uređenje zelene javne površine iza tržnog centra Delta Planet. Prema rečima nadležnih, uređenje zelene površine na Bulevaru Nemanjića počeće avgusta, a kada će kompletan park biti završen još nije poznato.

Travnata površina iza Delte kod Nišave dobila je mobilijar za decu, a u planu je uređenje igrališta. Ovaj prostor će biti osvetljen i ozelenjen, a kako su najavili nadležni biće posađeno oko 90 stabala.

Pored uređenje ovog  prostora, u planu je i uređenje zelene javne površine na Bulevaru Nemanjića, a radovi bi prema najava trebalo da počnu početkom avgusta.

“Ja sam imala prilike da zajedno sa gradskim urbanistom vidim koji je to odnos zelenila, staza, da će tu biti i javna česma, dakle svi sadržaji koji nedostaju, odnosno koji su neophodni za jedan park”, kazala je Sotirovski.

Izjava gladonačelnice je vrlo zanimljiva kada se uzme u obzir da je u novembru  prošle godine  posečeno 13 stabla kedrova koja su se nalazila ispred ulaza u Deltino gradilište. Iznenadna seča drveća izazvala je seriju protesta, a Urbana gerila je  održala opelo za drveće.

Nekoliko meseci nakon seče kedrova kod Delte posečeno je i drveće u blizini tržnog centra, na mestu gde će biti izgrađen park uz opravdanje da je drveće bilo opasno po prolaznike.

Na pitanje novinarke kada će radovi biti okončani Sotirovski je odgovorila: “Čekajte gospođice, gospođo, nismo ga još ni počeli, a vi biste da ga završimo”.

Kada je pre tri meseca prostor pored Delte rasčišćen gradonačelnica je kazala da će sa uređenjem parka započeti kada se završi dokumentacija i da će to biti vrlo brzo. Tom prilikom je kazala da očekuje da park bude završen do kraja godine.  Međutim uređenje parka nije ni počelo, a već smo prešli polovinu godine.

Novinari nisu uspeli da saznaju rok za završetak radova, niti količinu namenskih sredstava opredeljenih za njegovo uređenje, ali su dobili informaciju da u planu je raspisivanje javnog konkursa za uređenje obale Nišave. Kada će konkurs biti raspisan i kolika sredstva će biti opredeljena takođe nije poznato.

“Konkurs će obuhvatiti veliki deo Nišave i sagledati sve moguće zelene površine u okviru zone oko Nišave, što će biti u daljem periodu narednih godina i spremno za neki vid realizacije”, kazala je glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović.

Obradović naglašava da je ovo  početak brige o zelenim prostorima u Gradu. “I pre toga smo pokazali volju i želju da se konačno javni prostori, zelenilo i parkovi realizuju”, kazala je ona.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Santana
Za 2 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana
Simply Red
Za 6 minuta

Turn it Up

Simply Red
Tash Sultana
Za 10 minuta

Greed

Tash Sultana
Honne
Za 14 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne
Kawala
Za 17 minuta

Angry Man

Kawala

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend