Ekologija Ekonomija

Mediana traži da se poveća cena za odnošenje smeća

ilustracija, Foto: City Smart
Nadzorni odbor JKP "Mediana" predložio je da se cena za odnošenje smeća poveća sa sadašnjih 4,72 dinara po kvadratnom metru na 5,61 dinara. Promena cena predložena je samo za stambeni prostor, dok za poslovni ostaje 9,44 po metru kvadratnom. Ova odluka mogla bi da stupi na snagu ukoliko Gradsko veće usvoji predlog nadzornog odbora.

Kao razloge za povećanje cene iz ovog javnog preduzeća navode povećan broj korisnika, ali i povećanu kvadraturu stanova. Zbog navedenih razloga, angažuje se veći broj vozila i operativnih radnika. Cilj je da se očuva nivo higijene u gradu i da se spreči prepunjavanje namenskih posuda za odlaganje otpada, obrazlažu.

„Kako je u periodu od 2012. godine do 2021. godine došlo do evidentnog uvećanja površine stambenog prostora od 6.419.575 kvadratnih metra na 7.341.614 kvadratnih metra, odnosno povećanja broja korisnika od 85.910 na 95.756, a time i ograničenja prostora za postavljanje adekvatnog broja posuda za otpad, povećan je intenzitet rada zaposlenih i obima otpada koji se generiše, odvozi i odlaže“, navodi se u obrazloženju JKP „Mediana“.

Oni navode da zbog svega navedenog moraju da zaposle nove radnike, što utiče na povećanje troškova usluge sakupljanja i odvoženja otpada. Takođe, na cenu ove usluge utiču i povećanje cena rezervnih delova i usluga održavanja opreme.

Objasnili su i da je u periodu od 2013. do 2021. porasla cena amortizacije i investicionog održavanja za 18,92 odsto. Minimalna cena rada povećana je za 80, 32 procenata. Sve ovo utiče na rashode Mediane, zbog čega moraju da povećaju cene sakupljanja i odvoženja smeća.

O svemu ovome preduzeće je obavestilo korisnike i putem svoje stranice na internetu, navode u saopštenju. Navode i da se cena nije menjala od 2012. godine.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

London Grammar
Za 1 minut

How Does it Feel

London Grammar
Laurel
Za 4 minuta

Scream Drive Faster

Laurel
Elle King
Za 8 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 12 minuta

You

Marvin Gaye
Red Hot Chili Peppers
Za 14 minuta

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend