Ekologija

Najavljeno trajno rešenje izlivanja Kovanlučkog potoka

Najavljeno je uređenje Kovanlučkog potoka u opštini Niška Banja. Prema rečima predsednika opštine, Dušana Živkovića, biće izgrađen novi kanal koji prolazi ispod Instituta Niška Banja -Stacionar Radan, kako bi se trajno rešio problem izlivanja potoka nakon obilnijih padavina. Početak radova planiran je za proleće.

Na sastanku održanom u kabinetu predsednika Gradske opštine Niška Banja, kome je prisustvovao direktor JKP ,,Naissus” Niš, Igor Vučić sa saradnicima, predstavljen je projekat izgradnje novog kanala Kovanlučkog potoka na potezu ispod Instituta Niška Banja – Stacionar Radon, saopštili su iz ove opštine.

,,Radovi će biti dosta obimni i zahtevni, ali je Grad Niš na inicijativu opštine u cilju trajnog reševanja višedecenijskog problema stanovnika ovog dela naselja, čija se domaćinstva posle svake obilnije padavine plave, pristupio realizaciji projekta uređenja korita Kovanlučkog potoka”, izjavio je predsednik  opštine Dušan Živković.

Na sastanku je takođe najavljen završetak radova na čišćenju rečnog korita Kutinske reke koja se krajem januara izlila. Plan je da se produbi rečno korito kako  u narednom periodu ne bi plavila oranice, dvorišta i kuće, i da se pročisti 700 metara vodotoka.

Prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirosvki ovo je samo privremeno rešenje. Projekat o trajnom uređenju postoji, ali je pre samog izmeštanja korita potrebno rešiti imovinske odnose sa vlasnicima privatnih parcela i sprovesti eksproprijaciju uz pravičnu naknadu. Dodala je da to u planu za narednu godinu. I da će se to rešiti zajedno sa opštinom Niška banja.

Prema rečima Gorana Puzovića, diretora ,,Srbijavoda” prvobitni plan je bio da se očisti 150 metara, ali je promenjen i odlučeno je da to bude 700 meztara. Nakon radova u ovom delu Niša, mašine bi trebalo da se presele u Doljevac i Toplicu, jer se početak radova očekuje krajem marta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 55 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend