Ekologija

Niš dobio 300 kontejnera za reciklažu stakla

Niš je dobio 300 kontejnera za reciklažu staklene ambalažene koji će biti raspoređeni u gradu i okolnim selima. Pored postavljanje kontejnera za reciklađu u planu je edukacija građana o pravilnom odlaganju otpada.

Prema rečima  Dragoslava Pavlovića, direktora JKP ,,Mediana” kontejneri će biti raspoređeni na lako dostupnim mestima. Dodao je da je pored toga važno  animirati i ugostitelje, jer će oni, uz stanovništvo, biti primarni izvor ambalažnog staklenog otpada.

Projekat je  ranije najavila Sonja Popović. Ona je tom prilikom  kazala: ,,JKP Mediana do sada je postavila 55 kontejnera od kojih se godišnje sakupi 130 tona stakla.  Uz ovih 300  možemo da proširimo sistem, tj. obuhvat sakupljanja staklene ambalaže i to ne samo u zonama kolektivnog stanovanja i u centru grad. Već i u prigradskim naseljima, većim selima i u zonama individualnog stanovanja,. To su uglavnom naselja sa kućama.”

Ona je tada kazala da je važno sakupljati ambalažu bez obzira da li se izvozi ili ne. Smanjiti kolicinu otpada na deponijama i štedeti sirovine i resurse koji su itekako organičeni na našoj planeti. Na taj način doprinosimo očuvanju životne sredine.  Reciklažom samo jedne staklene flaše uštedi se energija dovolja da sijalica od 100W svetli neprekidno četiri časa. Staklo je materijal koji se može reciklirati stalno iznova

Donacija kontejnera Nišu, Somboru, Kragujevcu i Varvarinu  deo je regionalnog projekta ,,Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”. Projekat zajedno sprovode NALED, Sekopak i GIZ. ,,Sekopak” će kao operater ambalažnog otpada i jedan od nosilaca projekta, najavljuju, obezbediti tehničko i praktično znanje, ekspertizu i iskustvo, pri implementaciji sistema sakupljanja staklene ambalaže u Nišu i drugim gradovima. Cilj je da se poveća procenat prikupljenog stakla za 20 %.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 33 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 30 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 26 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 22 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend