Ekologija

Niš opredelio 10 hektara zemljišta u Niškoj Banji za Botaničku baštu

Foto: Pixabay
Niš će dobiti još jednu turističku atrakciju - botaničku baštu. Bašta će se prostirati na 10 hektara i biće napravljena u Niškoj Banji.

Veće grada Niša usvojilo je izmene i dopune Plana generalne regulacije Gradske opštine Niška Banja koje će omogućiti da na području te opštine bude izgrađena botanička bašta.

Direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković rekao je da plan obuhvata područje od 10,24 hektara, od Prosvetne ulice na jugu do Jelašničkog puta na severu.

„Izmenama plana želimo da na 10 hektara obezbedimo prostor za početak izgradnje botaničke bašte. Planom generalne regulacije na tom prostoru planirano je i parkovsko i zaštitno zelenilo“, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, na području koje je obuhvaćeno planom, Grad Niš ima par hektara svog zemljišta.

U Planu kapitalnih investicija Grada Niša za period od 2021. do 2024. godine, botanička bašta navedena je kao jedan od projekata za koji je u toku izrada tehničke dokumentacije.

Podsetimo Andrijana Anastasov gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam, ranije je kazala da je u planu izgradnja botaničke bašte, a u cilju poboljšanja turističke ponude našeg grada.

Kako je gradska urbanistkinja Tanja Obradović kazala na konferenciji za novinare prilikom obilaska prostora na kome će biti izgrađen park kod TC Delta Planet, izgradnja parka kod Delte početak brige  o zelenim prostorima u gradu, a sa tim će se nastaviti i u narednom periodu.

Mišljenja građana o botaničkoj bašti su podeljena. Dok se jedni raduju što ćemo imati više zelenila i pravu biljnu oazu, drugi upućuju kritike na račun čelnika gradske vlasti i kažu da su najpre posekli svo drveće u gradu, a sada bi da sade novo i to u Banji koja ima zelenila za razliku od grada koji je “go”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend