Ekologija Obrazovanje

Niški srednjoškolci koji prave solarne panele najbolji u regionu

Foto: EkoLim
Učenička kompanija "EkoLim" iz gimanazije Bora Stanković u Nišu zauzela je prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije na takmičenju učeničkih kompanija iz pet regiona Srbije. Ova kompanija bavi se proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od limenki. Pored njih, u finale takmičenja plasirala se i kompanija ekonomske škole u Nišu, kao i dve kompanije iz Srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu.

Solarni panel, koji se pravi od limenki, doneo je niškim srednjoškolcima prvo mesto u regionu i prolazak u finale. Ovo je izum srednjoškolaca iz kompanije “EkoLim” koji su rekli da bi mogao da pomogne da se smanji količina otpada u gradu. Limenke koje bi neko bacio iskorišćene su kao solarni paneli za zagrevanje vazduha. Osmislio ga je petoro gimnazijalaca.

Drugo mesto pripalo je učeničkoj kompaniji “LifeAid” učenika svrljiške srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš”, koji su osmislili uređaj koji prilikom saobraćajnog udesa automatski obaveštava hitne službe o lokaciji. Treće mesto u regionu pripalo je kompaniji “BioLife” iz niške Ekonomske škole. Ova kompanija bavi se proizvodnjom i prodajom kečapa od šipuraka i godži bobica.

Foto: BioFilter, instagram profil

Prošle nedelje na takmičenju učeničkih kompanija srednjoškolaca predstavile su se kompanije iz cele Srbije. Takmičenje organizuje organizacija “Dostignuća mladih” . Proglašene su po 3 najbolje kompanije iz 5 regiona, a 5 njih je dobilo i “specijalnu kartu” za prolazak u finale takmičenja.

Jedna od tih specijalnih karti pripala je i kompaniji “BioFilter” iz svrljiške srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš”. Oni su osmislili biorazgradivi filter za cigarete napravljen od nebeljene celuloze koji u sebi sadrži seme biljaka. Specijalnu kartu dobili su zbog velikog truda, angažovanosti i izvanredne kreativnosti.

Kada se opušak cigarete nađe na zemlji i dođe u kontakt sa vodom, seme biljke koja se nalazi unutar njega počinje da klija. Filter se zatim postepeno razgrađuje stvarajući novi život. Srednjošlolci ističu da su pronašli način da oplemene životnu sredinu, kad već ne mogu da odviknu ljude od upotrebe duvana.

Preko 250 učenika iz 50 učeničkih kompanija iz 19 gradova iz svih delova naše zemlje, predstavilo je svoje preduzetničke ideje. 20 pobedničkih timova iz pet regiona plasiralo se na nacionalno finale. Finale takmičenja je zakazano za maj. Pobednik će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maroon 5
Za 0 minuta

Sugar

Maroon 5
Gabriella Cilmi
Za 4 minuta

Invisible Girl

Gabriella Cilmi
Mariah Carey
Za 7 minuta

Vision of Love

Mariah Carey
Madness
Za 11 minut

Coldest Day

Madness
Wham
Za 14 minuta

A Ray of Sunshine

Wham

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend