Ekologija

Nišlije nastavljaju borbu za očuvanje keja – žele zelenilo, ne beton

Građani koji se protive izgradnji dalekovoda duž nišavskog keja okupiće se ponovo u subotu 3. decembra u 13h kod Pešačkog mosta, kada će prema najavama, zasaditi drvo. Oni će na simboličan način još jednom poslati poruku nadležnima da žele da kej ostane parkovska površina i da je važno da svako drvo bude sačuvano.

U želji da sačuvaju zelena pluća grada i ne dozvole da stabla duž keja budu žrtvovana zbog izgradnje dalekovoda, građani su osmislili akciju pod nazivom „Vi sečete, mi sadimo“, kako bi poslali poruku nadležnima da neće odustati od borbe za svoju oazu mira.

“Na narednom okupljanju zasadićemo drvo kao simbol naše težnje i ciljeva da nišavski kej ostane javna gradska zelena parkovska površina, koju je potrebno dodatno ozelenjavati da bi ostala zelena gradska oaza i netaknut eko sistem. Protiv dalje gradnje, investitorskog urbanizma, kopanja, betoniranja i narušavanja dosadašnje funkcije i namene. Za dalji razvoj zelenog grada, protiv daljeg ugrožavanja zdravlja građana“, navode iz neformalne grupe „Sačuvajmo kej“.

Ideja je da se pored sadnje nove mladice pripredi i izložba likovnih radova na otvorenom, a umesto panoa, poslužiće im, kako kažu, žičana ograda. Aktivisti pozivaju sve Nišlije da na listu hartije slikovito prikažu šta za njih predstavlja kej i na taj način doprinesu borbi za njegovo očuvanje.

„Pored simbolične sadnje jedne mlade sadnice, priredićemo i otvorenu izložbu crteža na novopostavljenoj ogradi duž keja, pa vas pozivamo da ponesete svoje šarene radove na temu ꜥMoj kej je okeeeej!ꜥ, na papiru formata A4“, navode iz grupe „Sačuvajmo kej.

Podsetimo, u petak 11. novembra, na državni praznik, počeli su radovi na keju, a građani su se zabirnuli za sudbinu drveća jer nigde nisu mogli da pronađu informaciju o kakvim radovima je reč s obzirom na to da građevinske table nije bilo. Njihove slutnje pokazale su se opravdanim kada je posečeno prvo drvo, a za njim i ostala.

U međuvremenu se pojavila i građevinska tabla, a stigla je i informacija iz Elektromreža Srbije da se gradi mešoviti vod, kao i da je nepoznato lice porušilo ogradu na pojedinim mestima, te je reagovala policija.

Nekoliko dana kasnije građani su izašli u mirnu protestnu šetnju duž keja noseći transparente „Oazu mira ne damo niko da nam dira“. Od nadležnih su zatražili garanciju da će kej ostati javna parkovska površina i da na tom mestu neće nizi zgrade.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Hot Chip
Za 2 minuta

Down

Hot Chip
Raye
Za 5 minuta

Natalie Don't

Raye
Justin Timberlake
Za 9 minuta

Rock Your Body

Justin Timberlake
En Vogue
Za 12 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Kane Brown
Za 17 minuta

What Ifs

Kane Brown

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend