Ekologija

Osnovci i srednjoškolci ukazali na značaj zaštite životne sredine

Foto: GO Medijana
Učenici nekoliko srednjih i osnovnih škola iz Niša i okoline obeležili su Dan zaštite životne sredine kako bi skrenuli pažnju na sve veći problem zagađenja.

Manfestacija je osmišljena sa ciljem da podigne svest građana o sve većem zagađenju koje je opasno po životu sredinu. U cilju edukacije, ekološki osvešćeni učenici  u najvećem gradskom parku na izložili predmete od recikliranih materijala, kao bi podigli svet građana o važnosti očuvanja životne sredine, jer je  zagađenje pogubno i za prirodu i za čoveka.

O štetnosti zagađenja i negativnim posledicama koje ono sa sobom nosi govorila je ispred organizatora Milica Andrejev iz Ekonomske škole. “Oko 10 miliona ljudi u svetu godišnje umre od zagađenosti, u Srbiji oko 9 hiljada i smatramo da je to veliki broj i da mladi naraštaji moraju da se edukuju jer su oni ti koji će u budućnosti da čuvaju našu životnu sredinu”, priča sagovornica i dodaje da je važno da i sami borimo protiv zagađenja, kako bismo generacijama koje dolaze ostavili bezbedniju i zdraviju životnu sredinu.

Učenici su pored bogatih štandova pripremili i transparetne sa prigodnim porukama ekološkog karatkera poput “Više drveća, maje smeća”, “sačuvajmo našu planetu” i mnoge druge. Na manifestaciji je bilo i štandova sa lekovitim biljem koje se od vajkada koristi u a narodnoj medicini, a posetioci su mogli da čuju kako iskoriste dobrobit lekovitih trava.

Posebenu pažnju posetilaca privukala je pokretna pedološka laboratorija u kojoj  je moguće analizirati sastav zemlje i njenu PH vrednost i na taj način otriti šta je potrebno da zemlja bude plodna.

Manifestaciju je organizovala Opština Medijana u saradnji sa Ekonomskom školom, a povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine (5. jun) koji se ove godine pao u nedelju, te je događaj pomeren za prvi radni dan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 51 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 59 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend