Ekologija

Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Nišu, u planu da svaka gradska opština dobije po jedno

Foto: M.Đ.
Prvo reciklažno dvorište u Nišu i drugo u Srbiji, otvoreno je u blizini Prirodno-matematičkog fakulteta. Građani će na ovom mestu moći besplatno da odlože otpad, a reciklažno dvorište je otvoreno svakog dana od 8 do 20 sati.

Ivan Mihajlović v.d. direktora JKP Mediana, objašnjava da će reciklažno dvorište doprineti smanjenju divljih deponija u gradu, jer će sav onaj otpad koji ne može da se sortira građani ovde moći da odlože i to besplatno.

„Reciklažno dvorište je sistemsko rešenje koje će eliminisati pojavu divljih deponija jer građani mogu besplato da odlože sav onaj otpad koji ne ide u komunalne posude, odnosno ono što odlažu nelegalno na divljim deponijama“, kaže Mihajlović i  objašnjava da je Programom upravljanja otpadom u Srbiji koji je donela Vlada predviđeno formiranje mreže centara za reciklažu kao i da  svaka lokalna samouprava mora da ima makar jedno reciklažno dvorište.

Iako je ovo tek drugo reciklažno dvorište u Srbiji, u Nišu će ih biti još.  „Grad Niš je doneo odluku da svih pet gradskih opština dobiju ovakve lokacije za sakupljanje različitih vrsta otpada, a glavni cilj je da se sav kabasti otpad koji šalje ružnu sliku, odloži ovde, a ne na ulici, na zelenim površinama i pored kontejnera“, istiće gradski većnik Miroslav Đokić.

Reciklažno dvorište je prostor gde će otpad biti sakupljen, a potom sortiran i prosleđen u Reciklažni centar JKP Mediana, a ono što ne može da se reciklira biće odneto na Gradsku deponiju.

Podsetimo, reciklažno dvorište je izgrađeno na prostoru nekadašnje divlje deponije naselju Crvena Zvezda, a nadležni su ga najavili u okviru karavana gradske vlasti u martu. Kako je ranije rečeno prostiraće se na prostoru od oko 10 ari i biće povereno JKP Mediani na uprvaljanje.

Prema rečima nadležnih reciklažno dvorište je predkorak ka izgradnji regionalne deponije koja će okupiti 12 lokalnih samopurava iz okoline Niša.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elle King
Za 3 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 6 minuta

You

Marvin Gaye
Red Hot Chili Peppers
Za 9 minuta

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers
Faith No More
Za 12 minuta

Edge of the World

Faith No More
Toploader
Za 16 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend