Ekologija

Počinje izgradnja parka kod Delte, posečeno drveće bilo opasno po prolaznike

Prostor pored TC Delta Planet je rasčišćen posečeno je drveće i nisko rastinje i na tom mestu će početi izgradnja parka, čim se završi dokumentacija. Prema rečima gradonačelnice, Dragane Sotirovski, izgradnja parka bi trebalo da započne uskoro, a kada nije poznato jer novinari na to pitanje nisu dobili odgovor kao i na pitanje koliko košta izgradnja parka.

Čelnici Grada su ranije umirivali javnost i govorili da će sačuvati svo zdravo drveće na ovom prostoru, što se ipak nije dogodilo.  Nakon što je Sotirovski na zvaničnoj fb stranici podelila fotografije „uređenja“ prostora na kome će biti formirana parkovska površila oglasili su se građani.

Jedna sugrađanka je napisala da je ju je izuzetno iznenadila i rastužila seča šume kod Delte. „Prvi smo u Evropi, a deveti u svetu po broju smrtnosti od zagađenja. Kvalitet vazduha nam je sve gori i gori.Svako drvo treba sačuvati, ili obezbediti sredstva da se sa korenom izmesti na drugu lokaciju“, napisala je. Ona je dodala da interes pojedinca ne treba biti ispred interesa građana i apelovala na na Sotirovski da odgovorno i u skladu sa interesom građana vodi ovaj grad.

Sotirovski je odgovorila na komentar i upućenu kritiku. „Ne znam koji je interes pojednica u slučaju koji pominjete, ali znam da bi u parku koji je planiran, svako staro drvo bilo potencijalna opasnost za prolaznike i šetače. Kada se nesreća dogodi pojedinaca koji pišu po društvenim mrežama neće biti, a odgovornost će isključivo biti na ljudima koji vode ovaj grad,“ istakla je Sotirovski. Dodala je da joj je žao što sugrađanka nigde nije navela ni reč onoga što su poslednjih meseci učinili za ovaj grad,a sudeći iz napisanog i nezahvalne građane.

Seču drveća u budućem parku Sotirovski je opravdala pred novinarima pozivajući se na komisiju koja proučava zelenilo. „Posle izlaska komisije koja gleda i proučava zelenilo i zna šta koje drvo je dobro, a koje ne konstatovali su da je većina drveća sklona padu,  as obzirom na to da nisu imala prava stabla ona morala su da se ukone“. Dodala je :“Tu je bilo nekoliko topola koje su bile šuplje i s obzirom na to da niko, pa naravno ni ja kao gradonačelnik, nije želeo da snosi odgovornost, ako se sutradan u parku nekome nešto dogodi, došli smo i odlučili smo da svo drveće bude posečeno.“

Na pitanje novinara kada će započeti izgradnja parka odgovorila je: Pripremamo dokumentaciju i kada ona bude gotova počeće izgradnja, to će biti vrlo brzo“. Dodala je da očekuje da park bude završen do kraja godine. Drugo pitanje koje su novinari postavili, a koje se odnosi na finansijska sredstva izdvojena za ovaj park gradonačenica je mudro prećutala. Ili će se možda na nekoj novoj konferenciji pravdati kako pitanje nije čula jer su mašine u pozadini uveliko radile na asfaltiranju ulice i to sve za dobrobit građana, koji „pišu komentare na društvenim mrežama“,  a ne vide šta sve za njih čini.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ray Charles
Za 0 minuta

Hit the Road Jack

Ray Charles
Zabranjeno Pusenje
Za 2 minuta

Srce Ruke Lopata

Zabranjeno Pusenje
Partibrejkers
Za 7 minuta

Zemljotres

Partibrejkers
Anica Dobra
Za 10 minuta

Svecane Bele Kosulje

Anica Dobra
Amy Macdonald
Za 14 minuta

Dream on

Amy Macdonald

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend