Ekologija

Postavljena 34 podzemna kontejnera, otpad se i dalje nepropisno odlaže

U cilju unapređenja komunalne infrastrukture na svom području Gradska opština Medijana postavila je 34 nova podzemna kontejnera na 10 lokacija.

“Na teritoriji opštine Medijana nalazi se gotovo pedest odsto ukupnog broja podzemnih kontejnera raspoređenih po gradu. Samo u ovoj godini opština Medijana je nabavila 34 podzemna kontejnera koji su raspoređeni na 10 lokacija”, kazao je Saša Matić iz JKP Mediana.

Samo jedan podzemni kontejner menja čak 4 nadzemna. Gabarita je 3 kubna metara, dok je širina vreće 2,5, metra, te u njemu staje više smeća. Međutim, kaže Matić i ovim kontejnerima se nađe ono što ne bi trebalo, te apeluje na građane da pravilno odlažu otpad.

Matić kaže da je na teritoriji našeg grada  postavljeno ukupno  368 podzemnih kontejnera raspoređenih na 153 lokacije. “Trenutno imamo čeiri vozila sa sakupljanje smeća iz podzemnih kontejnera,a uskoro treba da nam stigne još jedno vozilo”, kaže sagovornik.

Na pitanje novinarke zbog čega onda na ulicama grada često viđamo prepune kontejnere, ukoliko Mediana ima dovoljno smećara za odvoz,  Matić odgovara da su pre oko mesec dana imali problema sa aplikacijom Eko lovac, ali da je problem rešen, kao i da za problem smeća na ulicama nisu odgovorni smao komunalci već i nesavesni građani koji otpad često bacaju pored kontejnera.

“Često se dogodi da po prijavi građan mi odemo na prijavljenu lokaciju i tamo zateknemo dva puna podzemna kontejnera i treći polu prazan, ali zato đubre bude bačeno okolo”, kaže sagovornik i dodaje da je veliki problem kabasti otpad koji se nepropisno odlaže.

Podseća da Mediana ima besplatnu uslugu odvoza kabastog otpada i apeluje na građane da je iskoriste, te da ne ostavljaju delove starog nameštaja i drugi otpad ored kontejnera jer mu tu nije mesto.

Za kupovinu podzemnih kontejnera opština Medijana je ove godine izdvojila 17, 5 miliona dinara. Podzemni kontejneri su postavljeni su na inicijativu i uz saglasnost stambenih zajednica.

Inače od 2017. godine na području najveće niške opštine postavljena su 124 nova podzemna kontejnera, dok je zamena nadzemnih kontejnera podzemnim u gradu počela od 2011. godine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 31 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 27 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 24 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 20 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend