Ekologija

Recikliraj i nahrani: automati za reciklažu plastike sa hranom za napuštene životinje stigli u Niš

Foto: Pixabay
Četiri automata za reciklažu plastike koji sadrže hranu za napuštene životinje stigli su u Niš. Automat funcioniše tako što svaki put kada neko ubaci plastičnu flašu kroz otvor, automat dozira hranu za pse i mačke koji žive na ulici. Ovi automati bi na niškim ulicama trebalo da se nađu u narednim danima.

Jovana Ivaštanin iz udruženja “Serbia’s Forgotten Paws” je za City Smart radio ispričala kako se rodila ideja da se automati postave baš u naš grad.

“Pre par godina imala sam priliku da ove mašine vidim uživo u Turskoj. Oduševilo me je to što oni imaju društvenu i ekološku svest i stalno koriste te mašine, kako lokalno stanovništvo, tako i turisti, ali i deca”, priča Jovana i dodaje da je poželela da tako imamo slične mašine i u Nišu.

Foto: Zlatko Nečevski

Pre nešto više od šest meseci dogovorena je saradnja sa JKP Mediana. Prema Jovaninim rečima na sastanku je dogovoreno je da udruženja doniraju četitri mašine za reciklažu, a da se komunalno preduzeće brine o plastičnom otpadu. Takođe je dogovoreno da će Mediana obezbediti hranu za napuštene životinje.

Na pitanje novinarke kada će mašine biti postavljene, sagovornica kaže da se nadaju da će se to dogoditi do kraja nedelje. Ona ističe da bi mašine trebalo postaviti na prometnim mestima u gradu, da bi bile dostupnije kako ljudima koji recikliraju, tako i životinjama koje žive na ulici.

Važno da se automati postave naprometnim mestima, jer će se nat način, smatra sagovornica, sprečiti da ih možda neko, kome se ideja ne svidi, uništi ili im nanese štetu.

Za aparate je izdvojeno više od 8.000 evra, a obezbeđeni su zahvaljući organizacijama: Bright Eyes iz Belgije Zavod Pit iz Slovenije, Udruženje za zaštitu životinja Bruni iz Srbije i Serbia’s Forgotten Paws iz Velike Britanije, a u saradnji sa JKP Mediana i Gradom Nišem.

Automat za reciklažu plastike sa hranom za životinje koje nemaju dom, nastala je u Turskoj 2014. godine, a osmislila ga je kompanija Pugedon, kroz projekat društvene odgovornosti, sa ciljem rešavanja problema napuštenih pasa i mačaka.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 20 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend