Ekologija

Smanjenje zagađenja u Nišu cilj projekta koji zajednički sprovode Grad i Republika

Grad Niš učestvuje u realizaciji projekta ''Smart & safe city" koji ima za cilj očuvanje životne sredine kroz uvođenja sistema merenja kvaliteta vazduha, nivoa reke i video nadzora na divljim deponijama. Projekat je vredan više od 70 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz državnog budžeta. Rok za realizaciju projekta je februar naredne godine.

“Svrha ovog projekta je sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta Grada Niša kroz implementaciju inovacionih rešenja usmerenih na povećanje energetske efikasnosti i poboljšanje kvaliteta života stanovnika u gradu”, piše  u obrazloženju službenog lista Grada Niša.

Projektom je predviđeno  uvođenje sistema merenja kvaliteta vazduha na teritoriji grada Niša, merenja nivoa reke i sistema video nadzora na divljim deponijama, a kontrolni centar će biti smešten u Naučno tehnološkom parku.

“Projekat predviđa postavljanje dve konfigurisane SOS pozivne tačke koje će biti 100% kompatibilne sa ostalim delovima integrisanog sistema pametnog grada sa ciljem obaveštavanja operatera u monitoring centru prilikom naglog porasta vodostaja reke Nišave, nepoštovanja sanitarnih propisa prilikom odlaganja otpada na divlje deponije, a sve sa ciljem zaštite građana kao i životne sredine u Gradu Nišu”, piše u obrazloženju.

Jedna od inovacija će biti i instalacija sistema zauzetosti parking mesta u centru grada  sa ciljem bržeg pronalaženja slobodnih parking mesta čime se postiže sprečavanje i sanacija različitih oblika zagađivača životne sredine.

“Predviđena je i nabavka sistema za prikazivanje trenutne zauzetosti parking mesta (uključujući parking mesta za invalide), sistema za praćenje saobraćaja na pristupnim putevima, kao i monitoring centar koji će služiti za praćenje i upravljanje svim sistemima pametnog grada”, navodi se.

Projekat je vredan 71.778.492 dinara, a bespovratna sredstva obezbeđena su iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića.

Rok za realizaciju je 28. februar 2022. godine, a projekat je odobren je u okviru ”Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinice lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu”.

Podsetimo Niš je prethodnih meseci bio na listi jednog od najzagađenijih gradova u Srbiji, kada je reč o kvalitetu vazduha.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • To je dobra vest da ce u Nisu sprovesti projekat za zastitu zivotne sredinu zajedno Grad i Republika. Time ce se smanjiti zagadjenost vazuda koje lose utice na zdravlje ljudi kao i na biljni i zivotinski svet. Danas se dosta govori i pise koliko smog i mnogi drugi zagadjivaci ugrozavaju zdravlje ljudi. Zato sam ja odlucila da kupim ruski preciscivac vazduh da bar u kuci udisem dezinfikovan i cist vazduh, a uz to resila sam problem i duvanskog dima, posto u kuci imam pusace. Ovaj aparat je pravo blago sada dok vlada i korona virus jer unistava sve cestice u vazduhu.

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 46 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend