Ekologija

Srednjoškolci iz Svrljiga osmislili biorazgradivi filter sa semenom bilja

Foto: BioFilter, instagram profil
Učenici srednje škole ”Dušan Trivunac Dragoš" iz Svrljiga osmislili su biozargadivi filter za cigarete napravljen od nebeljene celuloze koji u sebi sadrži seme biljaka. Kada se opušak cigarete nađe na zemlji i dođe u kontakt sa vodom, seme biljke koja se nalazi unutar njega počinje da klija, filter se postepeno razgrađuje stvarajući novi život. Srednjošlolci ističu da nisu zagovornici pušenja, već da su pronašli način da oplemene životnu sredinu, kad već ne mogu da odviknu ljude od upotrebe duvana.

Mladi istraživači  kažu da se ideja za ovaj izum rodila zbog svesti o ekologiji i povećanom stepenu zagađenja životne sredine. „Inspiraciju za naš proizvod dobili smo zbog prevelike zagađenosti životne sredine. Srbija je na vodećem mestu po broju ispušenih cigareta,“ kažu u učeničkoj kompaniji „BioFilter“.

Mladi objašnjavaju da se na dvevnom nivou u Srbiji ispuši 73 miliona, dok se godišnje ispuši preko 26 milijardi cigareta. „To nas dovodi do zaključka da je to veliki broj opušaka bačenih na ulici ili nekoj travnatoj površini. Činjenica je da se na 1 metru kvadratnom može naći i do 128 opušaka“, ističu. Kako kažu obični filteri mogu ostati i do četvrt veka,  a pritom osim što zagađuju životnu sredinu, oni ometaju rast biljaka za 25 i masu korena za 60 odsto.“

Filter koji su osmislili je drugačiji. On je biorazgradiv i umesto da zagađuje životnu sredinu, doprinosi njenom boljitku. „Naš filter uništava sam sebe, a stvara novi život,“ ističu srednjoškolci.

Objašnjavaju da kada se filter nađe na zemlji, u dodiru sa vodom ono počinje da klija. Objašnjavaju da na taj način  filter semenu služi kao rezervoar za vodu do onog trenutka dok se koren biljke ne veže za zemlju. Kako biljka raste počinje ubrzanija razgradnja filtera. Nakon 6 meseci filtera nema, ali je priroda bogatija za jednu biljku.

Napominju da njihov izum nikako ne podstiče pušenje. Dodaju da kada već nemaju načina da utiču na ljude da ostave pušenje, mogu nešto da učine povodom negativnih posledica koje cigarete imaju na životnu sredinu.

Upozoravaju i da je potrebno 38 triliona dolara kako bi se veštački stvorio kiseonik koje bi čovečanstvo moglo da diše samo 6 meseci. Zbog toga žele da se što pre počne sa zamenom filtera kako bi se posledice izbegle.

Srednjoškolci će sa ovim projektom, pod sloganom „Ne uništavaj, ozeleni“ učestvovati na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje se ove godine održati onlajn.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 41 minut

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 37 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 34 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 30 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend