Ekologija

Subvencije za zamenu individualnih ložišta dobilo 61 domaćinstvo, očekuje se drugi konkurs

Od 105 prijavljenih, na preliminarnoj listi domaćinstava iz Niša koja će dobiti subvencije za zamenu individualnih ložišta kotlovima za pelet ili uređajima na gas, našao se 61 sugrađanin. U Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj kažu da će ponoviti konkurs nakon što dobiju saglasnost nadležnog ministrastva.

Preliminarna lista korisnika koji će dobiti sredstva za sufinansiranje projekata smanjenja zagađenja vazduha u gradu Nišu poreklom iz individualnih ložišta objavljena je juče na gradskom sajtu.

Na listi se nalazi 61 domaćinstvo koje će dobiti 50 odsto novca potrebnog da zamene šporete na drva i ugalj, pećima na pelet, ili da se priključe na mrežu gasa ili Toplane.

Najveći broj Nišlija, čak 41 dobiće novac za kupovinu kotlova za pelet. Devetnaest  domaćinstava je izabrano  za sufinansiranje priključenja na mrežu za gas, dok je jedan Nišlija odabran za priključenje na sistem Toplane, piše u odluci.

Na konkurs  za subvencije prijavilo se ukupno 105 naših sugrađana, ali je njih 44 odbijeno, jer nisu ispunili uslove  konkursa, piše u obrazloženju Komisije, koja je bila zadužena za proveru konkursne dokumentacije.

Direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, Dušan Radivojević je ranije  kao moguće razloge za manje prijavljenih građana na konkurs naveo koronavirus i obimnu dokumentaciju. On je tom prilikom kazao da će biti raspisan i drugi konkurs kako bi se utrošio preostali opredeljeni novac.

Sudeći prema preliminarnoj rang listi 61 građanin koji zadovoljava uslove konkursa, dobiće sredstva u ukupnom  iznosu od 5,9 miliona dinara.

Međutim, kako je neophodno da se sva sredstva utroše i 200 domaćinstava pređe na neki drugi vid grejanja koji manje zagađuje životnu sredinu konkurs će biti ponovljen.

Iz Kancelarije za ekonomski i lokalni razvoj kažu da će konkurs biti raspisan kada dobiju saglanost nadležnog ministarstva.

Podsetimo, za zamenu individualnih ložišta iz budžeta Grada Niša i Ministarstva zaštite životne sredine izdvojeno je 17,6 miliona dinara, što je, kako je ranije rečeno, dovoljno za 200 domaćinstava.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Dobra je vest sto ce vise domacinstava dobiti subvencije za zamenu individualnih lozista kotlovima za pelet, a jos bolje bi bilo kada bi gradjani dobili ruske preciscivace vazduha koji ciste i dezinfikuju vazduh od raznih zagadjenja, lozista i toplana… Da bar mogu u svom domu da udisu pravi kvalitetni vazduh bez smoga, raznih hemiskih cestica, bakterija i virusa koji ugrozavaju i onako nase naruseno zdravlje.

Trenutno na radiju

Leona Lewis
Za 1 minut

I Am

Leona Lewis
Elton John
Za 5 minuta

Don't Go Breaking My Heart

Elton John
Aerosmith
Za 9 minuta

The Other Side

Aerosmith
Rabbitt
Za 12 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Renee & Renato
Za 16 minuta

Save Your Love

Renee & Renato

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend