Ekologija

Uklanja se opasan otpad na prostoru Elektronske industrije

Na prostoru nekadašnje Elektronske industrije biće uklonjeno 450 tona opasnog otpada, izjavila je ministarka zaštite životne sredie Irena Vujović, prilikom zvanične posete Nišu. Otpad će po uklanjanju biti odožen u skladu sa zakonskim propisima.

Prema rečima ministarke Vujović problem odlaganja opasnog otpada postoji već 20 godina na teritoriji čitave Srbije.

“Istorijski otpad je i nastao mahom 2000-ih godina, usled privatizacije i stečajnih fabrika. Ukoliko je on bio ambalažiran ta ambalaža je korodirala i propala”, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima u prethodnom periodu čistila se samo jedna vrsta otpada, ali to nije rešenje, jer u Srbiji postoji oko 20.000 tona istorijskog otpada koji se zbrinjava sukcesivno.

“Tendencija je da se očisti sav istorijski otpad jer govorimo i  otpadu koji utiče na zagađenje vode, vazduha i zemlje”, kaže Vujović i dodaje da će u narednom periodu biti očišćene sve one lokacije koje je laboratorija Mol evidentirala kao opasne po životnu sredinu.

Ona je kazala da će pored uklonjanja opasnog otpada biti i uklonjene opasne boce koje su zaostale od 1999. godine, a operater će najverovatnije, kaže ministarka, to učiniti u saradnji sa Hemijskim fakultetom.

Otpad će po uklanjanju biti skladišten na mesto predviđeno za to, a onda će u skladu sa zakonom dalje biti procesuiran.

Ministarka je posetila i firmu E-reziklaža gde se vrši prerada elektronskog otpada koji je kako kaže vrlo opasan.

Prema njenim rečima država je za reciklažu elektronskog otpada izdvojila 5 milijardi dinara iz budžeta, a prema procenama godišnje se reciklira preko 100.000 elektronskog otpada.

Vujović  je najavila i izradnju  Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom za Niš i Doljevac kao i proširenje niške deponije.

Podsetila je i na druge projekte koje Ministarstvo životne sredine sprovodi u Nišu: subvencije za zamenu indivualnih ložišta i pošumljavanja koje bi trebalo da počne kroz par dana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 34 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend