Ekologija

Za uklanjanje divljih deponija na teritoriji Srbije izdvaja se 75 miliona dinara

Foto: Deponija, arhiva
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je konkurs za dodelu 75 miliona dinara lokalnim samoupravama i gradskim opštinama u Srbiji u cilju prevencije nelegalnog odlaganja otpada i i uklanjanja divljih deponija. Konkurs je otvoren do 22. juna.

Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće: stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, zatim spremnost projekata i održivost rezultata projekta, navelo je Ministarstvo, i dodalo da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

Ističu da svaki projekat može da dobije najviše 80 odsto sredstava potrebnih za planirane radove, dok će ostatak novca finasirati same.Kako se navodi projektom će biti finansirani samo troškovi neophodni za realizaciju samog projekta, tj. sredstva neohodna da se divlje deponije očiste i uklone.

Rashodi nastali pre potpisivanja ugovora o dodeli sredstava, kao i stavke koje se već finansiraju iz drugih javnih izvora neće biti pokrivene sredstvima namenjenim za ovaj projekat. Rok za prijavljivanje traje do 22. juna. Sredstva za prevenciju obezbeđena su iz Zelenog fonda Republike Srbije.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine je prethodnih godina dodeljivalo novac lokalnim samoupravama i gradskim opštinama za izradu projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih i opštinskih deponija. Prošle godine je Ministrastvo izdvojilo novac za uklanjanje divljih deponija u čak 14 opština, među kojima je bilo i nekoliko s Juga.

Divlje deponije predstavljaju veliki problem i u našem gradu, te ekološki aktivisti, građani i srednjoškolci često organizuju akcije čišćenja. Poslednja akcija na teritoriji Grada održana je u okviru kampanje Zavrni rukave 4. Eko Gerila je tim povodom očistila smeće kod Lidla. Samo desetak dana ranije smeće na ovoj lokaciji očistili su  učenici Gimnazije “Svetozar Marković”, ali se opet poprilično nagomilalo.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Cannons
Za 0 minuta

Footsteps in the Dark

Cannons
London Grammar
Za 3 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Zak Abel
Za 7 minuta

Less of a Man

Zak Abel
Lussi in the Sky
Za 10 minuta

C'est La Vie

Lussi in the Sky
Foals
Za 13 minuta

Mountain at My Gates

Foals

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend